Esteu aquí

Reportatge

El millor de la BioRegió de Catalunya el 2018

Nous centres de recerca de referència internacional, operacions corporatives històriques, rondes d’inversió milionàries, fitxatges i dimissions… repassem els titulars més destacats que ens ha deixat aquest 2018 al sector català de les ciències de la vida i de la salut.

17.12.2018

A pocs dies de dir adéu a aquest 2018, és moment de fer balanç del que han donat de sí aquests darrers 12 mesos al sector. Com cada any per aquestes dates, des de Biocat recordem alguns dels titulars més destacats que han protagonitzat les empreses i entitats de recerca de la BioRegió de Catalunya.

 

Principals rondes d’inversió

Biocat ha presentat aquest mes l’Informe Biocat, que entre d’altres missatges destaca el creixement de la inversió internacional al sector. Precisament aquest 2018 hem estat testimoni d’algunes grans operacions. Minoryx Therapeutics, va tancar al setembre l’operació de finançament més important del sector biomèdic a Espanya enguany, una ronda de sèrie B de 21,3 milions d’euros amb participació d’inversors locals i internacionals.

Una altra operació destacada la va protagonitzar Abac Therapeutics, spinoff de Ferrer, al febrer quan va tancar la seva primera ronda de finançament per 16 milions d'euros.

A Borsa, Oryzon Genomics va tancar a l’octubre una ampliació de capital de 13 milions d'euros. Amb xifres més modestes, moltes altres empreses han captat enguany finançament: per exemple, Alta Life Science va liderar una ronda de quatre milions d’euros a Bionure, empresa que enguany  ha incorporat Laurent Nguyen com a nou CEO de la companyia.  

Tot just aquest mes Spiral Therapeutics ha tancat una ronda de 3,7 milions de dòlars per portar a Fase I la seva molècula LPT99 per al tractament de la pèrdua d’audició. En l’àmbit del digital health, Mediquo ha tancat enguany dues rondes que sumen 4,5 milions: l’empresa, batejada com el WhatsApp de la medicina, ha posat en marxa la seva app al mercat nord-americà.

També Mediktor va tancar una ronda de  3 milions per entrar al mercat nord-americà. Pots consultar més informació sobre operacions d’inversió a la BioRegió de Catalunya a l’Informe Biocat.

 

Operacions corporatives

Al febrer coneixíem una gran fita per al sector: El conglomerat tecnològic holandès Qiagen va adquirir Stat-Dx per 154 milions d'euros, una de les operacions més importants del sector biotecnològic a Espanya.

També milionària va ser la venda de la farmacèutica catalana Euromed a l’alemanya Dermapharm per part del fons d’EUA Riverside per 300 milions d’euros, i l’adquisició d’Advance Medical per part de Teladoc per 352 milions de dòlars (uns 300 milions d’euros).

Altres biotecnològiques han protagonitzat operacions més petites: per exemple, la japonesa Kaneka Corporation va adquirir el 34,05% d’AB-Biotics, mentre que iVascular ha invertit 8,7 milions d’euros en el 10% de la startup nord-americana NaviGate Cardiac Structures, i Uriach ha adquirit dues companyies italianes.

 

Amb noms i cognoms

Enguany Josep Lluís Sanfeliu ha deixat Ysios Capital, que va cofundar fa 11 anys, per fundar la seva pròpia firma d'inversió, Asabys Partners, juntament amb Clara Campàs, fins llavors Directora d’Estratègia i Desenvolupament a Kern Pharma.

Jaume Amat, fundador i conseller delegat de Specipig, va ser escollit president de la nova patronal CataloniaBio & HealthTech, fruit de la fusió de CataloniaBio i HealthTech Cluster; i Maria Terrades va ser nomenada nova directora del Parc Científic de Barcelona, rellevant l'Ignasi Belda.

També enguany hi ha hagut moltes cares noves a les carteres polítiques: nova consellera de Salut, Alba Vergés; Maria Luisa Carcedo com a nova ministra de sanitat; o Pedro Duque com a nou ministre de Ciència, Innovació i Universitats 

Un dels noms més pronunciats arribava de lluny de casa nostra i envoltada de polèmica. L’oncòleg català Josep Baselga va dimitir com a director mèdic del Memorial Sloan Kettering Cancer Center de Nova York després que es conegués que no havia divulgat pagaments de la indústria que podien posar en qüestió els seus articles d'investigació

La notícia més trista, però, ha estat l’adèu a l’Àlex Casta, director d’UPF Ventures, aquest desembre.

 

Novetats a les farmacèutiques

Grifols ha continuat enguany adquirint noves empreses com ara la companyia alemanya Haema, la xarxa privada independent més important de centres de donació d'Alemanya, i actualment negocia comprar el laboratori xinès Shanghai RAAS per 4.400 milions d’euros. Enguany, Grifols ha presentat resultats positius del seu assaig clínic Ambar (Alzheimer Management By Albumin Replacement). 

Almirall ha rebut llum verda de la FDA per llançar a principis de 2019 a Estats Units un nou antibiòtic, Seysara, amb el qual preveu assolir unes vendes d’entre 150 i 200 milions d’euros.

Ferrer ha fitxat Ricardo Castrillo, de Chiesi, com a nou director general de la companyia a Espanya i Mario Rovirosa és el nou conseller delegat del grup Ferrer.

La farmacéutica catalana ha venut la companyia alemanya Trommsdorff  per més de 100 milions i vol desfer-se de les seves unitats de genèrics a Espanya, així com de productes químics i vacunes.

També desinverteix Boehringer, que encara la recta final de la venda de la planta ubicada a Malgrat de Mar, en la qual treballen 350 persones. Per la seva banda, Esteve ha anunciat la presentació d’un expedient de regulació d'ocupació (ERO) per acomiadar fins a 103 treballadors a Espanya.

A l’altre costat de la balança, Reig Jofre ha ampliat la seva planta a Toledo després d’una inversió de deu milions d’euros i preveu invertir 30 milions d'euros a la seva fà­brica de Sant Joan Despí (Barcelona). També Laboratoris Salvat ha posat en marxa una filial, Pharmaloop, amb una planta industrial a Alcalá de Henares (Madrid).

Per la seva banda, Rovi ha fet una ampliació de capital de 80 milions d'euros per finançar assaigs clínics, comercialització i a altres necessitats corporatives que poden incloure adquisicions.

 

Nous centres de referència europea

L'Institut de Recerca contra la leucèmia Josep Carreras ha estrenat nova seu al Campus ICO-Germans Trias i Pujol-UAB de Badalona: amb més de 10.000m² i una inversió de 26 milions d'euros, es tracta del major centre científic d'Europa dedicat a investigar monogràficament a aquesta malaltia i estarà dirigit per Manel Esteller.

L’Hospital Sant Joan de Déu ha iniciat les obres per construir un nou centre d’oncologia pediàtrica que costarà uns 30 milions d’euros i preveu obrir les portes durant el segon semestre de 2020. 

L'Institut de Recerca de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau també ha estrenat nou edifici, i el Departament de Salut ha creat el Servei de Genètica Clínica del Càncer. Per la seva banda, la quarta versió del superordinador MareNostrum, del Barcelona Supercomputing Center Centre Nacional de Supercomputació (BSC), ha multiplicat la seva potència.

Als hospitals hem vist enguany noves tècniques pioneres: per exemple, Vall d’Hebron ha implantat el primer sistema automatitzat de traçabilitat dels pacients quirúrgics que es fa a Espanya i  s’ha convertit en el primer centre de l’Estat que utilitza imants per simplificar les cirurgies en infants, mentre que l’Hospital Universitari de Bellvitge ha creat el primer banc de mostres de femta congelada de l’Estat.

 

Descobriments pioners en recerca

Biocat ha llençat enguany el nou Portal bibliomètric de la BioRegió de Catalunyaque posa a l’abast d’investigadors i societat les dades sobre la producció científica en biomedicina feta pels investigadors que treballen a entitats de recerca de Catalunya.

Entre les publicacions més destacades signades enguany per investigadors de la BioRegió figuren nombrosos avenços en oncologia. Per exemple, enguany Nature ha publicat un estudi internacional amb participació d’IDIBELL i l’ICO que identifica un nou fàrmac per tractar de forma combinada l’anomenat Non-small cell lung cancer (NSCLC).

Sant Pau i la UAB publicaven a EMBO Molecular Medicine  un estudi que mostra l'eficàcia de nanopartícules per destruir les cèl·lules de càncer de colon de manera selectiva, i en aquesta mateixa malaltia l'IRB Barcelona obre la porta a usar la immunoteràpia per tractar tumors de còlon agressius i les seves metàstasis.

Per la seva banda, un treball publicat a Nature Cell Biology per l’IRB Barcelona en col·laboració amb VHIO, l’Hospital Clínic de Barcelona i l’Hospital del Mar ha identificat una proteïna que manté adormides les cèl·lules metastàtiques del càncer de mama. També enguany llegíem que l'ICO i l'IdibGi participen en el Concord-3, l’estudi més gran del món sobre el càncer, i el Barcelona Supercomputing Center (BSC) publicava el llistat més actualitzat fins ara dels 299 gens implicats en el desenvolupament del càncer.

També hem vist avenços en l’àmbit del VIH. Investigadors de l’IrsiCaixa i l’Hospital Universitari Gregorio Marañón de Madrid han aconseguit gràcies a un trasplantament de cèl·lules mare que cinc pacients amb VIH quedin amb un reservori de virus indetectable. Un d’ells no presenta ni tan sols anticossos contra el virus, la qual cosa podria indicar que el virus hagués estat eliminat del cos del pacient.

També enguany, Science publicava l'estudi més ampli sobre la genètica del trastorn de l'espectre autista, on han participat diversos centres catalans. I un avenç amb repercussió global: un estudi publicat a The Lancet per l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), alerta que la malaltia de pian és més resistent als antibiòtics del que s'havia calculat en un primer moment, el que obliga l'Organització Mundial de la Salut (OMS) a canviar l'estratègia per eradicar aquesta malaltia.

 

Apropant la ciència als pacients

Actualment les empreses biotecnològiques catalanes estan desenvolupant 18 potencials fàrmacs, 11 més que l’any 2013. Avui dia, tres potencials fàrmacs ja es troben en la Fase III.

Per exemple, enguany Minoryx ha iniciat els assajos en humans (fase II / III) del seu tractament per a l'adrenomieloneuropatia (AMN), amb 100 pacients en vuit països de la Unió Europea (UE) i els EUA. Al setembre, Minoryx va anunciar el primer pacient d’Estats Units.

També Oryzon Genomics avança en el desenvolupament d’ORY-2001. Després d'iniciar la fase IIa d'assaig clínic en esclerosi múltiple a principis d'any, la biotecnològica va reclutar al maig els primers pacients per a l’estudi d’aquesta mateixa fase en Alzheimer. A més, l’empresa  ha rebut autorització de l’Agència Espanyola del Medicament per a un assaig clínic Fase IIa per provar ORY-2001 en pacients amb episodis d’agressivitat.

Ability Pharma ha rebut de la FDA la designació de medicament orfe per al seu fàrmac ABTL0812 per al tractament de tumors biliars. La FDA ha aprovat un assaig clínic fase 1/2 de la molècula i l’empresa ja ha anunciat la inclusió del primer pacient en l'estudi clínic de la fase 2 d'ABTL0812 a França. Per la seva banda, Ferrer ha inclòs els primers pacients en l'assaig clínic en fase I / II del seu tractament per la lesió medul·lar traumàtica aguda, en un assaig liderat per l’Hospital Universitari de la Vall d'Hebron.

Aelix Therapeutics ha acordat amb Gilead Sciences desenvolupar un assaig clínic en fase IIa per aconseguir una cura funcional contra el VIH, mentre que Spherium Biomed ha acabat els assajos clínics de fase II d'un fàrmac per tractar la mucositis, úlceres bucals que són un dels efectes més comuns de la quimioteràpia. Spherium també ha iniciat l'assaig clínic de Fase I del seu producte Cilakin per prevenir el fracàs renal agut i ha acabat els assajos de fase 2 d'un fàrmac per tractar la dermatitis atòpica.

També estrena fase Som Biotech, especialitzada en el reposicionament de fàrmacs, que ha iniciat la fase IIa de l'assaig clínic de SOM3355, un possible medicament contra la malaltia de Huntington.

Com a conseqüència de l'evolució del sector, en termes d’impacte social Biocat estima que un mínim de 10 productes i tecnologies avançats desenvolupats a la BioRegió de Catalunya arribaran als pacients el 2025: pots consultar més informació sobre l’evolució del pipeline  del sector a Catalunya a l’Informe Biocat.