Esteu aquí

Reportatge

Moebio: 5 anys construint talent per a la BioRegió

Moebio, la iniciativa de Biocat per fomentar l’impuls i l’emprenedoria a la BioRegió de Catalunya, celebra enguany el seu 5è aniversari. Ho fa amb un programa consolidat, d·HEALTH Barcelona, i un de nou, CRAASH Barcelona: amb aquestes iniciatives, Moebio impacta cada any en més de 2.000 professionals de l’ecosistema, aportant al sector noves startups i líders en innovació sanitària.

20.11.2018

"Fa 5 anys, la BioRegió de Catalunya tenia una excel·lent recerca i altres grans ingredients, però ens faltava el talent: Moebio va ser la gran aposta de Biocat per crear-lo". Així resumeix Montserrat Vendrell, actual partner d’Alta Life Sciences, com va sorgir Moebio, iniciativa de Biocat per fomentar el talent i l’emprenedoria al sector, que enguany celebra el seu 5è aniversari.

Moebio reuneix diversos programes formatius de llarga i curta durada i actualment està considerat com una de les acceleradores pioneres a Europa, segons les classificacions de Digitalhealth.careers, Mobile World Capital, Tech EU i HealthStartup. Moebio compta amb el suport de l'EIT Health i col·labora molt estretament amb dos dels principals ecosistemes innovadors del món: Stanford (Silicon Valley/Bay Area) i CIMIT(Boston).

 

d·HEALTH Barcelona, el pioner

Moebio va néixer juntament amb el seu primer programa insígnia, Design Health Barcelona (d·HEALTH Barcelona), que enguany ha arribat a la seva 5ª edició formant futurs emprenedors i líders en innovació sanitària.  

Seguint la metodologia del biodisseny de la Universitat de Stanford, al llarg de 9 mesos els participants de d·HEALTH Barcelona experimenten un cicle complet d'innovació. En equips multidisciplinaris formats per titulats en ciències, disseny, enginyeria i empresa, els participants viuen dos mesos d'immersió en un gran hospital català per detectar necessitats susceptibles d'esdevenir un nou producte o servei.

Durant el programa, els alumnes de d·HEALTH Barcelona treballen en el disseny, prototipat, model de negoci i recerca de finançament per a la solució desenvolupada. Mentrestant, adquireixen coneixements en medicina, desenvolupament de negoci i habilitats en àrees com design thinking o lideratge creatiu, amb més de 70 experts internacionals procedents de la BioRegió però també de Boston o Stanford, entre d'altres. 

d·HEALTH Barcelona forma part del programa Innovation Fellowships d’EIT Health, el principal consorci europeu en salut, el que permet als alumnes gaudir de mobilitat internacional amb altres programes i validar les seves necessitats i models de negoci en altres ecosistemes europeus: per exemple, els alumnes de les edicions anteriors han fet estades a Oxford, Galway, Estocolm o Rotterdam, entre d’altres. Els alumnes també passen a formar part de l'extensa xarxa europea EIT Alumni un cop finalitzat el programa.

Biocat està buscant actualment titulats amb formació en disseny, enginyeria, ciències de la vida o empresa per a la sisena edició de d·HEALTH Barcelona, que arrenca al gener de 2019.

 

Més de 4.700 necessitats identificades als hospitals

d·HEALTH Barcelona impacta cada any en més de 1.000 persones, des de professionals hospitalaris fins a inversors i pacients. En 5 anys els 50 estudiants que han passat per d·HEALTH han identificat més de 4.700 necessitats clíniques no resoltes en 4 hospitals: Sant Joan de Déu, Hospital Clínic, Institut Guttmann i, des del 2018, Vall d’Hebron. D’aquestes necessitats, el 65% són susceptibles de convertir-se directament en oportunitats de negoci, un 5% necessitats associades a descobriments científics i un 30% oportunitats de millora que poden implementar els propis hospitals.

A l’Hospital Sant Joan de Déu, per exemple, ja s’han implementat el 30% de les propostes de millora detectades pels equips de d·HEALTH Barcelona. A l‘Hospital Clínic de Barcelona, algunes de les propostes s’han convertit en prioritats estratègiques. Per exemple, els anys 2014 i 2015 els equips de d·HEALTH que van fer la seva immersió a aquest centre hi van identificar algunes observacions rellevants sobre l'experiència del pacient: “El treball dels estudiants va servir com un element clau per adonar-nos que podíem acompanyar la nostra excel·lència clínica amb una millor experiència per al pacient: avui, l'objectiu de millorar l'experiència de pacient és un dels tres objectius estratègics en el nou Pla Estratègic Clínic 2020”, destaca David Font, director d'Estratègia i Planificació de l'Hospital Clínic.

Durant aquests primers 5 anys de programa, els alumnes han treballat en 11 àrees clíniques: cardiologia, endocrinologia, ginecologia i obstetrícia, rehabilitació, neonatologia, cirurgia general, gastroenterologia i hepatologia, nefrologia i urologia, oftalmologia, neurorehabilitació i pneumologia.

 

Més hospitals i més nexes amb la indústria

“Un dels reptes de Moebio és expandir l’impacte de d·HEALTH Barcelona a tot l’ecosistema, i per això treballem per anar incorporant cada any nous hospitals al programa -destaca Jordi Naval, Director General de Biocat-. L’altre gran repte és continuar enfortint els vincles del programa amb les empreses del sector”.

Com a mostra d’això, enguany Chiesi Espanya s'ha convertit en partner de d·HEALTH Barcelona. Un dels equips d'estudiants del programa ha fet la seva immersió clínica en l'àrea de Pneumologia de l'Hospital Clínic de Barcelona, el que ha permès a Chiesi conèixer de primera mà necessitats reals no resoltes tant dels pacients com dels professionals sanitaris involucrats en aquest servei, dins el seu compromís amb la innovació en l'àrea respiratòria.

“Vam trobar molt interessant aquesta oportunitat perquè ens permetia conèixer de primera mà tot tipus de necessitats no cobertes d’un servei que per nosaltres és fonamental, com és la pneumologia”, explica Joan Torrejón, Director de la Unitat de Retail de Chiesi.

Segueix llegint el reportatge: Startups sorgides de d·HEALTH Barcelona >

El 48% dels exalumnes de d·HEALTH Barcelona treballa en el seu propi projecte empresarial. Algunes de les startups sorgides a partir de les necessitats clíniques identificades durant el programa són MOWOOT, I-Ophthalmology i Loop Dx.

Les sortides professionals més populars entre els graduats de d·HEALTH Barcelona són els hospitals, companyies farmacèutiques i de medtech i entitats de recerca.

CRAASH Barcelona va néixer amb l'objectiu d’ajudar a equips de recerca a llançar al mercat les seves innovacions de dispositius mèdics, diagnòstic, e-health i digital health. A principis de 2019 es llançarà la segona edició del programa.