Esteu aquí

Reportatge

Biocat digital health

Quatre professionals de la BioRegió, entre els 50 més influents d’Europa en tecnologies en salut

Quatre professionals de la BioRegió de Catalunya figuren entre els 50 líders més influents d’Europa en l’àmbit de les tecnologies en salut, segons HIMSS Europe. Aquesta organització internacional per a l’avenç de la digitalització en salut, organitzadora de l’event Health2.0, ha publicat el seu rànquing 50 Top Healthcare IT Leaders in Europe, i entre ells figuren Manuel Armayones (Universitat Oberta de Catalunya); Victor Bautista (SocialDiabetes); Inma Grau (Fundació iSYS i Hospital Clínic de Barcelona) i Jordi Serrano (UniversalDoctor).

18.05.2018

Quatre professionals de la BioRegió de Catalunya figuren entre els 50 líders més influents d’Europa en l’àmbit de les tecnologies en salut, segons HIMSS Europe. Aquesta organització internacional per a l’avenç de la digitalització en salut, organitzadora de l’event Health2.0, ha publicat el seu ranking 50 Top Healthcare IT Leaders in Europe, i entre ells figuren Manuel Armayones, Director de Densevolupament de l’eHealth Center de la UOC (Universitat Oberta de Catalunya); Victor Bautista, fundador de SocialDiabetes; Inma Grau, fundadora i directora de la Fundació iSYS, responsable de l’Observatori mHealth de l’Hospital Clínic de Barcelona i investigadora col·laboradora d’IDIBAPS; i Jordi Serrano, fundador i CEO d’Universal Doctor.

La selecció comporta formar part de “Future50”, una comunitat que reuneix els 50 millors experts i consultors perquè col·laborin en la millora, la innovació i l’adaptació dels sistemes de salut als reptes actuals i futurs que plantegen les noves tecnologies.

 

Jordi Serrano, fundador i CEO d'UniversalDoctor 

Jordi Serrano

 

UniversalDoctor combina el desenvolupament de solucions mòbils relacionades amb la comunicació i traducció mèdica conjuntament amb noves aplicacions mòbils desenvolupades i/o produïdes conjuntament amb organitzacions internacionals com ara l’Organització Mundial de la Salut (OMS), amb l’aplicació WHO ZIKA App, o l’Organitzacio Internacional de  Migracions (OIM) amb la MigApp.

“Aquesta combinació ens ha convertit en una empresa innovadora i social que moltes institucions publiques i privades tenen en compte per desenvolupar projectes de salud digital”, destaca Jordi Serrano, fundador i CEO d’UniversalDoctor. L’empresa treballa actualment en una nova plataforma anomenada Chatbots4GlobalHealth.org que oferirà Chatbots relacionats amb temàtiques de salut global  (tuberculosi, malària, salut maternal, etc). “A més, estem evolucionant les nostres eines i en breu llançarem una eina molt interessant sobre la salut i els viatges que anirà evolucionant cap a la Medicine on the Move, Everywhere at any time”, revela Serrano.

Per a Serrano,és molt bonic estar present en un rànquing de gent que fa coses per canviar la salut de les persones”. L’emprenedor considera que “a Catalunya hi ha un nivell molt alt en l’àmbit de la salut digital que permet agregar valor molt fàcilment a tot aquest conglomerat de professionals que estem il·lusionats per transformar la salut dels ciutadans a través del digital health”.

 

Victor Bautista, cofundador de SocialDiabetes

 

Victor Bautista

L’objectiu de SocialDiabetes és permetre als pacients diabètics controlar la seva malaltia, fer una vida normal i evitar les complicacions, amb la seguretat de ser un dispositiu mèdic certificat per la CE. La seva innovació ha estat ajustar la insulina en funció de les necessitats del pacient i dels seus hàbits reals i no dels hàbits teòrics, i ajudar a evitar hipoglucèmies nocturnes en aprendre de l’històric del pacient.

El rànquing de HIMSS ha reconegut la tasca de Victor Bautista,cofundador de SocialDiabetes, que va crear l’empresa després de ser diagnosticar ell mateix de diabetis tipu 1 l’any 2008. “Som pacients treballant per a pacients”, resumeix Bautista al web de la companyia.

“Els inicis de la meva malaltia –recorda Bautista- van ser difícils. No entenia per què al segle XXI havia de gestionar el meu diabetis amb una llibreta de paper, anotant valors manualment, menjant sempre el mateix per no córrer riscos, i prenent decisions crítiques sense ajuda ni coneixement. L'ús de telèfons mòbils s'estava generalitzant i em vaig preguntar si no seria més fàcil gestionar el dia a dia amb una mica de tecnologia".

Va començar programant una app per al meu ús personal, per poder tenir més autonomia i sortir de la rutina alimentària de forma segura: D’aqui va sortir una aplicació que ara té milers de descàrregues mensuals i contractes de col·laboració amb grans hospitals i farmacèutiques. 

 

Manuel Armayones, eHealth Center (UOC)

​​

Manuel Armayones dirigeix l’eHealth Center de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i estudia com les noves tecnologies poden ajudar les persones en el vessant psicològica. “Tot i que la salut electrònica o e-health focalitza principalment la tecnologia, no podem perdre de vista que els aspectes emocionals i psicològics tenen una gran importància en sanitat”, explica.

La recerca d’Armayones es centra en com la psicologia pot promoure l'alfabetització digital en salut i el canvi de comportament en l'àmbit de les aplicacions o altres solucions digitals, que poden anar des d'aplicacions fins a robots. Armayones i el seu equip estan desenvolupant el model Darca, que avalua la capacitat i la persuasió de les intervencions en línia i ofereix recomanacions basades en coneixements obtinguts a partir de la recerca a la UOC.

 

Inma Grau, fundadora i directora de la Fundació iSYS

Inma Grau

Inma Grau, doctora en Societat de la Informació i el Coneixement per la UOC, enginyera en telecomunicacions i llicenciada en ciències de la informació, és la creadora i directora de la Fundació iSYS (internet, salut i societat), una societat sense ànim de lucre que treballa per establir les millors pràctiques en comunicació en salut digital. També és la responsable del projecte de l’Observatori mHealth Clínic, a l’Hospital Clínic, i membre del Grup de Treball d’Informació i Educació Terapèutica (GTIET) dins  dels projectes del Pla Estratègic del Clínic 2016-2020 a l’àrea de pacients. En 2006 va ser la creadora i impulsora de forumclínic, una plataforma interactiva de pacients amb l’objectiu d’ augmentar la seva autonomia en salut mitjançant l’ús de les noves TIC, i que va ser pionera en el seu àmbit.

“Hi ha molt teixit a Catalunya en l’àmbit del digital health, i el reconeixement per part d'una entitat del prestigi de la Himss així ho reconeix”, destaca Grau.