Esteu aquí

Startups sorgides de d·HEALTH Barcelona

Al llarg dels cinc anys de d·HEALTH Barcelona han passat pel programa 50 alumnes de diferents disciplines: ciències de la vida, enginyeria, empresa i disseny. El 90% han trobat feina en el sector salut i el 48% té el seu propi projecte empresarial.

Fruit de les immersions clíniques als hospitals, fins a cinc equips de les quatre primeres edicions d·HEALTH Barcelona han convertit els seus projectes del programa en startups: usMIMA (MOWOOT), My-Qup, Happy Injections, Loop Dx i I-Ophthalmology. En total, aquestes startups han aconseguit aixecar 2,5 milions d’euros i ajudar a més de 1.100 pacients amb diferents patologies. De la cinquena edició, que va finalitzar el passat 30 d’octubre, els tres projectes continuen desenvolupant-se, i un d’ells, dbreath, s’ha incorporat al Programa Preacceleració desenvolupat per Barcelona Activa.

 

Un cinturó antirestrenyiment

Els biòlegs Markus Wilhelms i Inmaculada Herrero, el dissenyador de producte Marc Benet i l’enginyer Ángel Calzada formaven un dels equips multidisciplinars participants a la primera edició del programa d·HEALTH Barcelona. Després de dos intensos mesos d’immersió clínica a l’Institut Guttmann, on la majoria de pacients va en cadira de rodes, van arribar a una conclusió sorprenent. “Els pacients ens explicaven que s’havien acostumat a no poder caminar però, en canvi, no poder anar al lavabo reduïa la seva qualitat de vida: això va canviar el nostre punt de vista sobre les necessitats que havíem de resoldre”, expliquen. Després d’acabar el programa van fundar la seva pròpia empresa, usMIMA, que ja ha portat al mercat una solució smart: MOWOOT, un dispositiu mèdic no farmacològic ni invasiu que permet reproduir de forma automatitzada els massatges abdominals específics de còlon que administren els fisioterapeutes professionals per solucionar el restrenyiment crònic en pacients idiopàtics i neurològics (lesionats medul·lars, amb esclerosi múltiple, amb Parkinson, etc.).

 

Oftalmòlegs a distància

Vanessa Gurie, fisioterapeuta i MBA, va liderar durant 10 anys des d’Austràlia l’àrea de medicina esportiva del Cirque du Soleil en 48 països fins que al 2017 es va mudar a Espanya per cursar el programa d·HEALTH Barcelona. Durant el programa, Gurie va fer una immersió clínica en l’àrea d’Oftalmologia de l’Hospital Clínic, on va descobrir que els pacients afronten una llarga llista d’espera per tenir visita amb un oftalmòleg degut a l’escassetat mundial d’aquest tipus d’especialistes. Per afrontar aquest repte, Gurie i el seu equip van pensar una solució smart: el projecte I-Ophthalmology, un sistema de telemedicina per connectar a pacients amb oftalmòlegs de forma remota, estalviant així visites presencials. El projecte ha obtingut ja diversos premis a Europa i Estats Units i actualment està en fase de desenvolupament de la tecnologia. “El nostre objectiu a curt termini és arribar al mercat i, a llarg termini, tenir un impacte global perquè tots els pacients tinguin accés a l’atenció ocular quan ho necessitin”, destaca Gurie.

 

Reduir la mortalitat de la sèpsia

Cada any moren al món 8 milions de persones a causa de sèpsia, una greu resposta inflamatòria de l’organisme davant una infecció que pot provocar fallada multiorgànica i per tant la mort. Encara no és molt coneguda, només a Espanya es donen cada any uns 50.000 casos, dels quals 17.000 acaben en mort: una xifra de mortalitat superior a la d’accidents de trànsit i fins i tot càncer de mama o còlon. Els símptomes són pocs específics, per la qual cosa el diagnòstic ràpid és clau per augmentar les opcions de supervivència. El biotecnòleg Enrique Hernández va detectar aquesta necessitat durant una immersió clínica a l’Institut Guttmann, en el marc del programa d·HEALTH Barcelona 2017. Per fer-li front ha dissenyat un dispositiu de diagnòstic: Loop Dx, el primer test ràpid que identifica les infeccions bacterianes en sang a través de l’activitat del sistema immunitari. Amb un aspecte similar al d’un test d’embaràs, es tracta d’un kit de diagnòstic que pretén ajudar als metges d’urgències a prendre millors decisions clíniques, avançant la teràpia antibiòtica en pacients sèptics per reduir la mortalitat.

 

Segueix llegint el reportatge: Nou de cada deu alumnes troben feina al sector >

CRAASH Barcelona va néixer amb l'objectiu d’ajudar a equips de recerca a llançar al mercat les seves innovacions de dispositius mèdics, diagnòstic, e-health i digital health. A principis de 2019 es llançarà la segona edició del programa.

Les sortides professionals més populars entre els graduats de d·HEALTH Barcelona són els hospitals, companyies farmacèutiques i de medtech i entitats de recerca.

"Fa 5 anys, la BioRegió de Catalunya tenia una excel·lent recerca i altres grans ingredients, però ens faltava el talent: Moebio va ser la gran aposta de Biocat per crear...