Esteu aquí

Startup generation

Bernat Olle, CEO Vedanta Biosciences
Bernat Ollé

Co-fundador, director general i membre del Board of Directors de Vedanta Biosciences

Enginyer químic per la Universitat Rovira i Virgili, Bernat Ollé viu a Boston des que va fer el doctorat al MIT en l'àrea de bioprocessos. Després va treballar en un grup de capital risc i creació d'empreses (PureTech) on va ajudar a fundar empreses com Follica Biosciences i Vedanta Biosciences, que dirigeix a dedicació completa des de 2015. El 2013 va ser nomenat millor innovador jove per la revista MIT Technology d'Espanya i el 2015 va guanyar el premi Fundació Princesa de Girona Empresa.

Bernat Ollé: "Una 'start-up' no és un bon lloc per fer política: sigues directe i parla clar"

12.06.2017

Vedanta Biosciences desenvolupa una nova classe de medicines que tenen com a principi actiu consorcis de bacteris. Aquestes medicines colonitzen l’intestí humà i funcionen a base de modular la microbiota intestinal (la comunitat de trilions de bacteris que ocupa l’intestí). Des que es va fundar, l'empresa està desenvolupant candidats en malalties infeccioses, malaties autoimmunitàries i inflamatòries i càncer. 

 

Per què vas decidir ser emprenedor?

Ser emprenedor és simplement un vehicle per treballar en problemes i tecnologies que m’atreuen. En el camp de la medicina hi ha molts problemes per resoldre que afecten a molta gent arreu del món. D’entre aquests problemes, n’hi ha alguns que es podrien resoldre a mig termini usant nous avenços tecnològics i amb finançament i l’equip adequat. I d’entre aquests, n’hi ha uns pocs en què crec que puc contribuir perquè són en camps científics que coneixo bé.

Quina ha estat la decisió estratègica més important que has pres fins ara? 

És difícil dir-ne només una. Escollir els companys de viatge adequats, potser. Treballar amb un grup de co-fundadors científics que fan, sota el meu punt de vista, la millor recerca en el nostre camp ha estat important. Fitxar a companys d’equip amb empenta, que complementen àrees en les quals jo no tinc experiència, també.

Quin és el millor consell que t'han donat?

Ser directe i parlar clar. Una start-up no és un bon lloc per fer política. Si hi ha alguna cosa que s’ha de criticar o arreglar, no et mosseguis la llengua. Criticar és legítim si es fa amb respecte i amb ànim d’ajudar a resoldre un problema. Això ajuda a crear una cultura on la gent diu el que pensa. Tothom se sent escoltat i contribueix a resoldre els problemes de la companyia. 

I ara què? Quines fites t'has marcat assolir a curt termini?

Aquest any començarem el primer estudi clínic en pacients infectats per Clostridium difficile. És un problema seriós perquè si no responen als antibiòtics, el risc de mort augmenta exponencialment i no hi ha bones alternatives. Després començarem un altre estudi clínic en colitis ulcerosa. També és un problema seriós perquè els pacients tractats amb esteroides o anticossos tenen el risc de desenvolupar infeccions letals en estar immunosuprimits. En ambdós casos, creiem que modular la microbiota intestinal amb els bacteris adequats podria ser una alternativa viable als tractaments mèdics que es fan servir actualment.