Esteu aquí

Startup generation

Carlos Lurigados
Carlos Lurigados

Soci fundador i director general de FreeOx Biotech

Veterinari i farmacèutic per la UAB i amb un Màster de Gestió de Projectes per La Salle-Universitat Ramon Llull, Carlos Lurigados ha treballat desenvolupant fàrmacs i aconseguint llicenciar-los a altres companyies o registrar-los a diversos països. Després de passar per Biocat com a cap d’emprenedoria –on va promoure la creació de diverses start-up– va fundar FreeOx Biotech el març de 2017.

Carlos Lurigados: “La clau principal d'èxit de qualsevol projecte és l'equip”

17.07.2017

FreeOx Biotech, spin-out de l’Hospital Clínic de Barcelona-IDIBAPS, desenvolupa fàrmacs que actuen reduint els processos d’estrès oxidatiu a l’organisme, especialment els relacionats amb el sistema neurològic i cardiovascular. Tot i haver-se constituït recentment −el març de 2017− el seu pipeline compte ja amb dos molècules. Una d’elles, Ox-01, ja ha finalitzat la Fase IIb de desenvolupament clínic en 421 pacients amb ictus. De moment els resultats són prometedors, el 69% dels pacients amb trombectomia mecànica van tornar a ser totalment autònoms després de tractar-se amb Ox-01.

 

Per què vas voler ser emprenedor?

Hi ha dos motius molt clars i complementaris: 1) Em venia molt de gust; i 2) FreeOx és una oportunitat única pel que fa als seus socis fundadors, l'aproximació científica, l’estadi de desenvolupament i el repte que suposa arribar al mercat i oferir un primer tractament first in class en ictus, primera causa de mortalitat en dones i sense gairebé cap opció terapèutica avui en dia.

A més, per la meva trajectòria professional, la direcció d'un projecte com FreeOx em permet aplicar i posar en valor el coneixement i experiència adquirits al llarg de molts anys. 

Quina ha estat la decisió estratègica més important que has pres fins ara?

Com a director general has de tenir molt clar que justament la teva funció és prendre decisions i assumir responsabilitats. En aquest sentit, en una start-up és importantíssim des de l'inici decidir quines activitats són les que en cada moment aporten més valor a la companyia; els recursos són molt escassos i has de triar molt bé on s'inverteixen. A les etapes inicials nosaltres hem prioritzat la selecció dels millors col·laboradors per aportar valor en àmbits claus en aquests tipus de companyies: propietat intel·lectual, aspectes regulatoris, aspectes legals i finançament.

Quin és el millor consell que t'han donat?

Un que comparteixo al cent per cent: la clau principal d'èxit de qualsevol projecte és l'equip. Hi ha més factors però aquest és l'origen i final de tot, i tot passa per l'equip. Al llarg de la meva trajectòria professional he pogut constatar aquest fet: un bon equip és imparable. Per tant, modestament aconsello a qualsevol projecte o companyia envoltar-se de gent que s'involucri, comparteixi, prengui decisions, es responsabilitzi d'aquestes (sobretot de les fallides) i que tingui sentit de l'humor. Tot això potser no assegura l'èxit, però s'hi apropa molt.

I ara què? Quines fites t'has marcat assolir a curt termini?

No és gaire comú que una start-up disposi d'un producte que hagi finalitzat la fase IIb amb uns resultats tan prometedors i en una malaltia tan necessitada d'opcions terapèutiques com és el cas de l’ictus. En aquest sentit el nostre principal objectiu a curt termini és consolidar aquesta feina i incrementar el seu valor mitjançant l'adaptació als criteris regulatoris i de mercat per tal de fer el producte més atractiu a potencials llicenciataris. A mig termini, i parlo d'uns quatre a cinc anys, volem que Ox-01 estigui a les farmàcies hospitalàries com una opció terapèutica pels pacients amb ictus.