Esteu aquí

Startup generation

Mariona Serra
Mariona Serra

Cofundadora i CEO de GoodGut

Veterinària, màster en immunologia i doctorada en farmacologia (amb una estada d'un any al National Institute of Health de Bethesda), Mariona Serra va iniciar la seva etapa emprenedora arrel d'un postdoctorat a l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona. Va complementar la seva formació amb un programa de Desenvolupament Directiu a l'IESE i des del 2014 és cofundadora i CEO de GoodGut. És membre del Consell Social de la Universitat Autonòma de Barcelona, on presideix la Comissió Universitat-Empresa.

Mariona Serra: "En l'emprenedoria vaig trobar el pont d'unió entre la ciència i la societat"

12.12.2016

La microbiota intestinal és un factor determinant en el sistema immunitari de l'intestí. Aquest és el know-how en què es basa GoodGut, una spin-off de la Universitat de Girona (UdG) i de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona Dr. Josep Trueta (IDIBGI) fundada per Mariona Serra, Xavier Aldeguer i Jesús García-Gil.

L'empresa desenvolupa sistemes no invasius de suport al diagnòstic i al tractament de malalties digestives. Entre ells, un nou test per al cribratge de càncer colorrectal que podria substituir de manera no invasiva el tradicional mètode de diagnòstic, la colonoscòpia. Aquest any la biotec ha rebut ajuts públics valorats en més d'1,2 milions d'euros.

 

Per què vas voler ser emprenedora? 

A la meva família la professió no és només un mitjà per subsistir sinó un pilar més de la realització personal on fent el que t’agrada ets capaç de millorar l’entorn que t’envolta. Amb passió i visió vaig inciar la meva carrera investigadora, però faltava l’execució, molts dels treballs que feia es quedaven a nivell de divulgació científica, veia un abisme entre la ciència i la societat. Ha estat en l’emprenedoria on he trobat aquest pont d’unió i és el que em mena i em motiva constantment.  

 

Quina ha estat la decisió estratègica més important que has pres fins ara? 

Per a mi la decisió més estratègica va ser decidir el model de finançament de l’empresa. Hi ha molt factors, com el tipus de tecnologia, que ajuden a definir el model més adequat en cada cas. Nosaltres vam escollir un model d’inversió perquè permet una execució més ràpida i més fonamentada del projecte.

Aquest model habitualment s’inicia amb una ronda de Family, Friends & Fools, la qual cosa implica involucrar les persones més importants per un mateix en aquest projecte de risc. La resposta a aquesta determinació va sobrepassar les expectatives. Comptar amb la confiança i suport del teus ajuda a no perdre mai de vista els objectius que t’has marcat. Els ho agreixo públicament a tots!

 

Quin és el millor consell que t'han donat?

Emprèn amb equip i crea el teu cercle virtuós”. Un dels punts claus de l’aventura d’emprendre és no fer-ho sol i poder tenir el teu cercle de referents que t’acompanyin. I també prenc com a bandera el lema d’Anna Maiques: “Visió, Execució i Passió”, que crec que són 3 característiques imprescindibles per un emprenedor.

 

I ara què? Quines fites t'has marcat assolir a curt termini? 

Ens trobem en un moment estratègic: hem tancat el primer estudi de validació del nostre marcador de càncer colorectal amb 500 individus i 5 centres hospitalaris. Estem analitzant totes les dades, que seran crucials per definir la següent fase de validació del producte i que determinarà el nostre llançament al mercat el 2019.

 

Notícia relacionada: