Esteu aquí

Startup generation

400x400_joan_bertran.png
Joan Bertran

CEO i fundador de Cebiotex

Joan Bertran és enginyer tèxtil i especialista en teixits tècnics. En aquest camp ha treballat per als sectors de l’aeronàutica, automoció, energies renovables i, darrerament, el sector biomèdic. Ha estat director d’operacions i membre del Consell de Direcció d’empreses tèxtils internacionals. Té un màster en direcció d’operacions i un MBA. La mort per càncer de la filla d’un amic, el va motivar a emprendre en biotecnologia.

“El meu lema: deixa l’ego a casa i comparteix els teus coneixements”

10.03.2021

Joan Bertran és el CEO i fundador de Cebiotex, una spinoff de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i l’Hospital Sant Joan de Déu que busca cobrir una necessitat mèdica no coberta en oncologia, especialment per a infants amb càncer. La companyia desenvolupa el CEB-01, una membrana biodegradable que allibera dosis elevades de quimioteràpia en la ferida on s’ha extirpat un tumor després de la cirurgia amb l’objectiu d’eliminar les possibles cèl.lules cancerígenes que hagin quedat a la zona. La companyia va fundar-se el 2012 i a finals del 2020 van completar amb èxit la fase 1 de l’assaig clínic a l’Hospital de Sant Pau. La tecnologia ha estat patentada als EUA, la UE i la Xina.

Per què vas voler ser emprenedor?

La Sara, la filla d’un amic meu, va morir amb sis anys després de lluitar des dels dos contra un neuroblastoma. La nena es va morir perquè després de cada cirurgia, mai no quedava neta del tot: sempre li restaven cèl.lules cancerígenes sobre una artèria. Vaig tenir la idea de fer una quimioteràpia local, en el punt on quedaven les cèl.lules malignes. Em vaig posar en contacte amb l’Hospital Sant Joan de Déu i amb la UPC per iniciar el meu projecte. El meu objectiu és ajudar prioritàriament els nens amb càncer, i també els adults.

Quina ha estat la decisió estratègica més important que has pres fins ara?

Deixar la meva zona de confort com a executiu i llançar-me a l’aventura, tot posant-me al capdavant de Cebiotex. La participació en el programa BioEmprenedor XXI -que ja no es fa-, organitzat per Biocat, Caixa Capital Risc i Barcelona Activa, va ser el que em va donar l’impuls. Me l’he jugat per tirar endavant.

Digues-nos una cosa que t’hauria agradat saber abans de crear la companyia.

M’hauria agradat saber quin era el millor lloc per fundar la meva companyia. Després d’una visita a Boston, on vaig reunir-me amb la Richi Foundation, vaig adonar-me que als Estats Units hauria tingut més possibilitats de finançament i hauria avançat molt més ràpid. Al nostre país és molt difícil aixecar finançament i estem anant més lents.

La majoria d’inversors del sector biotec no han estat mai emprenedors. En la primera ronda de finançament els inversors em preguntaven quant facturava al mes... Aquí estem encara una mica endarrerits. Confio que d’aquí a pocs anys no sigui tan difícil com ara emprendre en aquest sector.   

Quin és el millor consell que t'han donat?

Me n’han donat molts, però em quedo amb els consells i els contactes que em van donar al programa Bioemprenedor XXI. Em van ser útils per iniciar la meva etapa com a emprenedor.

Quina estratègia o tàctica que utilitzes a la teva vida professional és també útil en altres àmbits de la teva vida?

És molt important treballar amb equips multidisciplinaris. A Cebiotex hi ha oncòlegs, cirurgians, biotecnòlegs, farmacèutics, enginyers tèxtils, enginyers informàtics, especialistes en regulació, en negocis... El meu lema és: deixa els egos a casa, comparteix el teu coneixement i treballa en equip amb bon rotllo.

I ara què? Quines fites t'has marcat assolir a curt termini?

Fa poc hem assolit l’objectiu de completar la ronda de finançament amb Capital Cell, on hem obtingut 750.000 €, el 125% de la inversió. Ara ens marquem l’objectiu de superar la fase 1 de l’assaig clínic sobre seguretat del nostre fàrmac i, després, començar la fase 2, per mesurar l’eficàcia. Després, començarem l’estudi clínic pediàtric de la mà de Sant Joan de Déu. 

 

 

Actualització: Recentment Cebiotex ha tancat una quarta ronda d'inversió de 2,2 milions d'euros. A més, ha estat reconeguda com una de les 100 terapies emergents del món en el marc del sarcoma de teixits blans, en l'informe  DelveInsight’s Soft Tissue Sarcoma Pipeline Insights.