Esteu aquí

Startup generation

Neus Sabaté
Neus Sabaté

Cofundadora i Assessora Científica de Fuelium

Va estudiar Física a la Universitat de Barcelona i es va doctorar en la mateixa disciplina l'any 2003. Tot i així, la seva carrera s'ha desenvolupat al voltant dels microdispositius electrònics i, en els darrers anys, en les microfonts d'energia electroquímica. Actualment és Professora ICREA a l'Institut de Microelectrònica de Barcelona.

Neus Sabaté: “Investigar i emprendre simultàniament és esgotador però genera noves oportunitats”

07.05.2019

Fuelium desenvolupa i comercialitza bateries d'un sol ús per a dispositius de diagnòstic. La seva tecnologia permet fabricar les bateries amb els mateixos processos que els emprats en els tests de flux lateral (com els d'embaràs). La bateria s'activa quan el seu cor de paper es mulla amb un líquid que en el cas del diagnòstic pot ser la mateixa mostra que es vol analitzar. Neus Sabaté, cofundadora i assessora científica de Fuelium, comparteix la seva història i els seus objectius a curt termini.

 

Per què vas voler ser emprenedora?

La meva principal motivació rau en la necessitat de generar un retorn econòmic de la meva recerca al teixit industrial del país. Trobo que és fonamental que la recerca aplicada surti del laboratori i generi noves empreses i, en conseqüència, llocs de treball qualificats.

 

Quina ha estat la decisió estratègica més important que has pres fins ara?

El meu primer impuls quan vaig fundar Fuelium amb els meus socis va ser abandonar la recerca i abocar-me completament a l'aventura empresarial. Al final vaig decidir compaginar les dues activitats i, tot i el conseqüent estrès i esgotament de simultaniejar les fases d'arrencada de l‘spinoff amb la tasca de Group Leader a l’IMB, ara me n'alegro, perquè veig que mantenint una línia de recerca puc seguir generant dispositius que poden donar lloc a noves oportunitats de negoci.

 

Quin és el millor consell que t'han donat?

Més que consell, intento sempre recordar una màxima: l'èxit consisteix en un 1% d'inspiració i un 99% de perspiració.

 

I ara què? Quines fites t'has marcat assolir a curt termini?

Al meu grup de recerca hem desenvolupat un pegat capaç de mesurar la conductivitat de la suor, que es basa en una bateria de paper intel·ligent. Ja hem trobat dues aplicacions possibles (mesura de deshidratació i cribratge de la fibrosi quística) i friso per evolucionar-les per tal que arribin al mercat.