Startup generation
Biosfer Teslab desenvolupa proves de diagnòstic in vitro per a la millora de l’avaluació del risc cardiovascular en pacients d’alt risc. Nascuda al 2013 com una spinoff de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV), la companyia ofereix un primer producte al mercat: Liposcale, un test avançat de lipoproteïnes desenvolupat en el marc de les tesis de dos estudiants de doctorat de la URV, la Núria Amigó i el Roger Mallol. Amigó ha vist com la seva tesi es convertia en empresa, i des del 2015 dirigeix la companyia amb la il·lusió de fer arribar al pacient final la seva recerca.
No va ser exactament una decisió conscient: constituir Biosfer va ser un repte al qual no podia renunciar. Un repte intel·lectual, professional i personal; una oportunitat molt valuosa per aprendre d’àmbits dels quals mai hauria imaginat que podrien interessar-me tant! Tinc quatre germans economistes i, des d’un entorn bàsicament científic, les seves converses m’havien semblat sempre alienes; fins que he entès que una de les maneres més boniques de fer arribar la ciència a la societat és precisament a través de projectes mixts i de transferència, que cristal·litzen conceptes en realitats.
A nivell personal, perdre la por a l’abandonament de la carrera acadèmica. En l’àmbit professional, construir un bon equip humà, alineat i cohesionat tant internament com externament; així com trobar un soci industrial amb molt més coneixement que nosaltres de tot allò que no té a veure amb la tecnologia: l’accés al mercat, requisits legals en l’àmbit de dispositius mèdics, la xarxa de vendes, màrqueting, finances, etc.
No sé si és el millor consell que m’han donat, però potser un dels consells més útils en relació a Biosfer: durant la fase de conceptualització del projecte, recordo el consell que ens deia que fóssim sincers amb el que volíem esdevenir com a empresa, que seguíssim els nostres desitjos de cara al futur.
Una de les coses que desitjo és que l’equip humà continuï -continuem- gaudint del que fem, no perdre les ganes de continuar aprenent i innovant, d’apostar pel desenvolupament, de ser molt actius en col·laboracions de recerca; que no perdem l’agilitat, la creativitat (necessària!!) i les ganes dels projectes que comencen, que no perdem l’essència comuna de les spinoff i startup.