Esteu aquí

Startup generation

MJN Neuroserveis Startup Generation Biocat
Salva Gutiérrez

Cofundador, CEO-CFO i Director Financer de MJN Neuroserveis

Salva Gutiérrez és economista i titulat en Administració i Direcció d'Empreses, gestor d’inversions i d’equity, amb més de 25 anys d’experiència en gestió de family offices. El 2012, conjuntament amb David Blánquez i Xavier Raurich, van fundar MJN Neuroserveis arran de la problemàtica de la filla d’un dels fundadors, afectada d’epilèpsia. Han desenvolupat un dispositiu per predir les convulsions d’aquest tipus de pacients.

Salva Gutiérrez: “Els metges no ens creien: ara intentem demostrar que és possible”

13.04.2018

MJN Neuroserveis desenvolupa dispositius portables o wearables per millorar la seguretat i la independència de persones amb epilèpsia. L’empresa va néixer l’any 2012 fruit d’una conversa entre els seus tres fundadors: Salva Gutiérrez, David Blánquez i Xavier Raurich. “El David ens va explicar el cas de seva filla, que té epilèpsia i que a més és farmacorresistent, com un 30% dels afectats –recorda Gutiérrez-. Aleshores nosaltres no sabíem gaire de l’epilèpsia ni de la motxilla que suposa”. David Blánquez,  com a enginyer, tenia algunes idees per a millorar la qualitat de vida de la seva filla, i així va sortir la idea de fundar la seva pròpia companyia.

“MJN ha nascut per evitar els accidents que pot provocar una crisi epilèptica”, resumeix Gutiérrez. Ara, amb un equip de sis persones i després d’una exitosa ronda de finançament en la qual han aconseguit aixecar 750.000 €, preveu un 2018 decisiu amb un assaig clínic i l’inici de la comercialització de les primeres unitats del seu dispositiu no intrusiu per a la predicció i alerta d’atacs epilèptics.

 

Per què vas voler ser emprenedor?

Porto un bon grapat d’anys treballant com a emprenedor en un món completament diferent. MJN, però, no és una startup universitària, sinó que som el resultat d’una reunió entre uns amics. Ens vam conèixer a través de l’associació de pares de l’escola de les nostres filles. Un dia vam quedar per fer un cafè amb el CEO-CTO, el David Blánquez, i un altre enginyer amic seu, el Xavier Raurich, i ens vam anar engrescant entre tots, a partir d’un projecte molt personal.

 

Quines han estat les decisions més importants que heu pres fins ara?

La nostra primera gran decisió va ser que ens volíem constituir com a una empresa amb recursos per dedicar-los a I+D. A més, mai hem deixat d’anar a qualsevol lloc on ens han convidat, no hem deixat escapar cap oportunitat per presentar-nos a convocatòries de projectes i concursos d’arreu del món. Estem sempre en moviment, fins i tot quan encara estàvem molt verds. Mai saps on et pot sorgir una gran col·laboració, un soci estratègic. No hem tingut por de preguntar i d’aprendre, quedant-nos sempre la part positiva de les crítiques per ajudar-nos a agafar empenta per tirar endavant el nostre objectiu. D’aquí també es deriva que s’han de buscar els aliats adients quan els necessites: per exemple en temes de propietat intel·lectual, és molt important trobar els professionals que entenen el teu projecte i et poden ajudar a dibuixar la millor estratègia per la teva invenció.

 

Quin és el millor consell que t’han donat?

Si tens una idea pròpia i en la qual creus, no la deixis escapar. Sempre s’ha d’escoltar i aprendre de tot i de tots, però aquest nucli de la idea s’ha de tirar endavant. Afegir totes les aportacions ha de sumar, et pot fer pivotar per millorar aquesta idea, però no et pot fer defallir.

Epilèpsia vol dir “atac per sorpresa”. Durant molt de temps, la comunitat mèdica considerava que, precisament, per definició, aquests atacs no es podien predir més enllà de les parets de l’hospital, on actualment es poden monitoritzar amb un vídeo-electroencefalograma. Nosaltres estem intentant demostrar que és possible, i a més amb un dispositiu portàtil. D’entrada no ens creien, però desprès ens vam trobar que genera molt d’interès tant per part de les associacions de pacients com de la comunitat mèdica.

 

I ara què? Quines fites us heu marcat assolir a curt termini?

Fa uns mesos vam finalitzar una important ronda de finançament amb l’ajuda del nostre inversor de referència, Ship2B, i afegint una campanya de crowdfunding amb Capital Cell, tot i el complicat moment polític en què ens trobàvem. Buscàvem petits ambaixadors de la nostra tecnologia, que ara son socis de MJN. Això, conjuntament amb el fet de guanyar el premi D-LAB de la Fundació Mobile World Capital, va fer possible que la nostra propera fita sigui finalitzar l’assaig clínic que estem fent actualment en col·laboració amb la clínica Corachan, on també hi participen la universitat de Girona, MAT Salut y la GSMA. A més, estem treballant per tal d’aconseguir el marcatge CE.

El nostre objectiu és iniciar un pla de prevendes abans de l’estiu, per tal de testar l’equip en condicions reals amb un centenar de persones. Volem arribar a mercat a la segona meitat d’enguany.

D’altra banda, volem seguir treballant conjuntament amb les associacions de pacients i tenim un projecte a les aules per donar a conèixer la realitat de l’epilèpsia a la societat.