Startup generation
RheoDx desenvolupa un dispositiu mèdic per detectar anomalies de les cèl·lules de la sang. Ho fa amb una sola gota, sense reactius, i retorna els resultats en 5 minuts. D’aquesta manera millora l'eficiència en el sector de l'hematologia reduint costos i riscos per als pacients. Samantha López, cofundadora i CSO, Oliver Balcells, cofundador i CEO, i Joan Grasas, cofundador i CPO de la companyia, expliquen a tres bandes com han viscut el procés d’emprenedoria i els reptes de la companyia.
Samantha López: Per posar el meu gra de sorra en transformar la ciència i la recerca en producte i en impacte social i econòmic.
Oliver Balcells: Havia treballat prèviament en una entitat de capital risc i en un parell de startups. Però volia començar quelcom des del principi, incorporant tecnologia d’avantguarda, el millor talent i coneixement del mercat.
Joan Grasas: Crec que un no “vol” ser emprenedor, sinó que les experiències personals, motivacions i el seu caràcter curiós l’empenyen de forma natural en aquesta direcció. Concretament, he volgut emprendre en el món de la salut perquè sóc pacient crònic i conec en primera persona l’impacte que té la innovació en la millora de la qualitat de vida de les persones.
O.B: Cada dia ens enfrontem a moltes decisions, però la més estratègica va ser decidir quina es l’aplicació que millor encaixa per a la nostra tecnologia, tenint en compte diferents variables com la mida de mercat, camí regulatori, mapa de competidors, dades clíniques obtingudes, necessitat del pacient o dolor del pacient.
J.G: Pel que fa a la meva carrera, decidir no tornar al món corporatiu i centrar tots els meus esforços en muntar la meva pròpia companyia en l’àmbit de la salut. Pel que fa a la meva etapa a RheoDx, atorgar connectivitat al nostre dispositiu, ja que permet protegir la propietat intel·lectual de la nostra tecnologia diagnòstica i fer-la molt escalable a nivell d’aplicació, obrint la porta a la monitorització del pacient a casa seva, un mercat què creixerà fortament durant els pròxims anys.
O.B: Per mi va ser inspirador, i l’he intentat aplicar des de llavors, el concepte de Divergir-Convergir: quan t’enfrontes a una situació problemàtica, primer necessites divergir, obrir cada possible situació o solució i després convergir, posar un número determinat de peces o perspectives sobre un tema juntes d’una forma lògica i organitzada per trobar una única resposta. Ho vam aprendre durant el programa The Collider.
J.G: A totes les xerrades per a emprenedors em repetien el mantra sobre els errors més comuns que solem cometre. I un ponent va dir-nos que no ens preocupéssim, que no intentéssim evitar-los, sinó que els prenguéssim com un aprenentatge necessari en el camí a l’èxit.
S.L. / O.B.: Demostrar que l'aplicació que proposem per al producte és factible a nivell tècnic. Per això, farem la validació preclínica amb els nous dispositius per poder aixecar la següent ronda de finançament a finals del 2019, que ens durà al mercat a finals del 2020.
J.G: Per al 2019 m’he marcat tres fites: aconseguir industrialitzar el consumible al preu objectiu, desenvolupar un dispositiu connectat, robust i fàcil d’utilitzar, i signar les primeres vendes de la nostra tecnologia per a ús en investigació.