Pasar al contenido principal

Els investigadors catalans Josep Baselga i Joan Massagué han estat elegits per l'Associació Americana per a la Investigació del Càncer (AACR) per formar part del seu Consell de Directors durant els propers tres anys. L’AACR és l'organització científica de càncer més gran i més antiga del món i el seu consell de directors és el màxim òrgan de govern de l'entitat. És un fet inèdit que, dels cinc directors que es renoven cada any, dos siguin catalans.

El Dr. Josep Baselga és director del Servei d'Oncologia Mèdica a l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona i catedràtic de la Universitat de Barcelona. Es va especialitzar en oncologia i hematologia a l'Sloan Kettering Cancer Center de Nova York (EUA), centre de referència mundial en càncer, on va coincidir durant molts anys amb Joan Massagué. Baselga és un professional que combina l'activitat clínica de tractament de malalts amb la recerca en l'àmbit oncològic. En treballs iniciats a l’Sloan-Kettering Cancer Center va aconseguir optimitzar de forma innovadora l'efectivitat del fàrmac Trastuzumab (Herceptin) contra el subtipus HER2 de càncer de mama, un dels més agressius. Aquests avenços han revolucionat el tractament d'aquest tipus de tumors, reduint la seva virulència. Animat per aquest èxit, Baselga s'ha llançat a l'assaig intel·ligent d'altres fàrmacs antitumorals de nova creació. Alguns d'aquests nous medicaments estan passant a la pràctica clínica ordinària, és a dir, els pacients.

El Dr. Joan Massagué és director adjunt de l'Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona (IRB Barcelona) i director del programa de Biologia i Genètica del Càncer de l'Sloan-Kettering Cancer Center de Nova York. Massagué és un dels investigadors més importants en les àrees de la regulació de la divisió cel·lular i de la metàstasi del càncer. La seva recerca ha estat clau per al coneixement dels mecanismes que permeten aturar la proliferació cel·lular, procés que quan es descontrola porta a la formació de tumors. Així mateix, el seu treball ha permès identificar els gens que controlen la metàstasi de les cèl·lules tumorals del càncer de mama cap a altres òrgans, descobriment que obre noves possibilitats de recerca en aquest camp. És membre de l'Acadèmia Americana de les Arts i les Ciències, de l'Acadèmia Nacional de Ciències dels Estats Units, de l'Organització Europea de Biologia Molecular i de les Reials Acadèmies Espanyoles de Medicina i Farmàcia. Ha estat distingit amb més de 25 guardons, entre els quals destaquen el Premi Fundació BBVA Fronteres del Coneixement en Biomedicina el 2008, el Premi Príncep d'Astúries d'Investigació Científica i Tècnica en 2004, el Premi Nacional de Recerca Rey Don Juan Carlos I i el Howard Taylor Ricketts Award.

Tags:
Suscríbete a nuestras newsletters

Toda la actualidad de Biocat y del sector de las ciencias de la vida y la salud en tu badeja de entrada.