Vés al contingut

Una de les fites més complexes pels fellows del programa d·HEALTH Barcelona part-time ha estat decidir quina és la necessitat clínica no resolta sobre la que seguiran treballant al llarg dels propers mesos ja que acaben la immersió clínica amb un pool de necessitats molt ampli. Per reduir la llista, els participants van filtrar les necessitats identificades en base a una sèrie de paràmetres: impacte clínic, oportunitat de mercat i estudi de potencials competidors ja al mercat o en fase de desenvolupament. Fins a reduir significativament la llista i aconseguir la necessitat amb major potencial. Un cop triada la necessitat cada equip comença a treballar per trobar una solució. L’equip de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron focalitzarà els seus esforços en buscar una solució per incrementar l’adherència als tractaments de rehabilitació dels pacients que han patit dany cerebral a causa d’un ictus. Els fellows que van fer la immersió clínica a l’Hospital Germans Tiras i Pujol, esperen desenvolupar un dispositiu que permeti realitzar un diagnòstic precoç de la malaltia renal crònica. Per la seva banda, els alumnes que van fer la seva estada a l’Hospital Universitari de Bellvitge, es predisposen a dissenyar una solució que permeti monitorar la recuperació dels pacients amb ictus. Finalment, els fellows de l’Hospital Universitari Parc Taulí centraran les seves energies en trobar una solució per mitigar l’impacte neuropàtic del tractament amb quimioteràpia en pacients amb càncer colorectal.

Un cop definida la solució sobre la que volen treballar, els equips inicien la fase de prototipatge. Aquest és un procés repetitiu i creatiu, per una banda es treballa sobre el concepte assaig-error constant, per una altra, és necessari fer-ho amb una mirada oberta, explorant possibilitats molt més enllà dels límits i esquemes coneguts. S’hi han de tenir en compte diverses variables i s’han de valorar les propostes que puguin sortir sota diferents punts de vista: viabilitat tècnica, estimació de costos, recursos, proposta comercial, etc..

Per endinsar-se en aquesta fase, els fellows han pogut participar en uns workshops conduïts per experts en desenvolupament de dispositiu i en creativitat/micro-innovació.

‘Comença a fer realitat les teves idees imaginant el prototip de la teva solució’, així va presentar l’Arnau Perdigó, CEO de Perdigó, la sessió sobre Desenvolupament de Dispositius Mèdics. Va recalcar la importància de plantejar el procés des de l’inici des de diferents perspectives, en base a com funcionarà el producte i quin aspecte tindrà.  A més va compartir amb els fellows els tres consells clau pel desenvolupament d’un dispositiu mèdic: “ s’ha tenir en compte els factors humans, és important rebre feedback tant de pacients com de professionals i sobretot s’ha de valorar la implementació de les seves propostes en el procés de prototipatge. El segon punt és del risk management (gestió de riscos): llistar quins errors i problemes d’ús ens poden anar trobant en el desenvolupament. I finalment però essencial, que tot el procés de desenvolupament compti amb unes verificacions i validacions contínues."
 

 

Per la seva banda, l’Emma Giner, ‘People and Organisation Shaker i Former International HR Director’ a Inditex va obrir les portes al món de la micro-innovació, de la creativitat i el creixement. Va compartir amb el grup conceptes com el Remote Association Test: aquella innovació que es dona quan poses en comú diferents coses que aparentment no tenen res a veure entre elles però que estableixen una relació i donen lloc a una cosa inexistent fins al moment. Aquet fil que uneix els diferents elements pot ser l’inici d’alguna cosa interessant. També va parlar del The Think provocation: no s’ha de donar res per fet, què passaria si canviéssim aquella variable? Si ho miréssim des d'una altra perspectiva?  Totes aquestes preguntes formen part del procés de micro innovació, i ara és el moment de plantejar-se totes aquestes qüestions, de posar de costat tot el que coneixem i d’atrevir-se a imaginar aquella solució inexistent, que potser sera la bona.
 

 

Paral·lelament al prototipatge, els fellows començaran a treballar per a definir el model de negoci que recollirà com el seu projecte pot crear, proporcionar i capturar valor, assegurant així l’èxit d’una futura aventura emprenedora i que la solució per tant arribi al mercat i sobretot als pacients.

 

Et convidem a conèixer alguns testimonials d’aquesta primera edició d·HEALTH Barcelona part-time.
 

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.