Pasar al contenido principal

Un estudi publicat al Journal of Infectious Diseases demostra per primera vegada que l‘RTS,S (de GlaxoSmithKline Biologicals), el candidat a vacuna contra la malària més avançat del món, manté la seva protecció durant un període de 45 mesos, és a dir, gairebé quatre anys. L'estudi, realitzat amb 2.022 nens de Moçambic d'1 a 4 anys, corrobora que la vacuna és segura i capaç de reduir els episodis clínics de malària greu en un 38% i els de malària lleu en un 30%. Ho va anunciar ahir el Dr. Pedro Alonso, director del Centre de Recerca en Salut Internacional de Barcelona (CRESIB) i del Centre de Recerca en Salut de Manhiça (CISM), que lidera els assajos de la vacuna que ja es troba en fase III, durant la presentació de les jornades International Debate on Global Health que es fan a Barcelona els dies 27 i 28 d'octubre i que organitzen Biocat, el CRESIB, la Fundació Clínic per a la Recerca Biomèdica i l'Obra Social "la Caixa".

"Aquest estudi significa, fins on nosaltres sabem, el primer seguiment a llarg termini d'un assaig de vacuna contra la malària infantil a Àfrica", va declarar el Dr. Alonso. "El candidat a vacuna podria permetre que els nens petits, els més susceptibles a la malària, desenvolupin defenses naturals contra la malaltia i combatin la infecció de manera més eficaç. Això podria evitar, a la llarga, desenes de milions de casos de malària i salvar centenars de milers de vides".

L'RTS,S és el primer candidat a vacuna contra la malària que demostra una eficàcia significativa juntament amb un perfil de seguretat clínica acceptable. Per aquest motiu queda justificada la fase III del seu assaig clínic i que sigui el principal candidat recolzat per la PATH Malaria Vaccine Initiative (MVI) per al desenvolupament d'una vacuna contra la malària. Ara, el proper pas és portar a terme els assajos orientats a obtenir els permisos per comercialitzar l'ús de la vacuna -es preveu que sigui entre el 2010 i 2001-. En total hi participaran uns 16.000 nens de set països africans: Moçambic, Tanzània, Burkina Faso, Gabon, Ghana, Kenya i Malawi.

El control de la malària és un dels problemes més urgents que afronten els especialistes en salut pública internacional. La malària és endèmica a 80 països, on es declaren uns 250 milions de casos cada any.

Jornades International Debate on Global Health a Barcelona

A banda del Dr. Pedro Alonso, a la presentació de les jornades científiques sobre recerca i salut global hi van participar la consellera de Salut, Marina Geli; el president de la comissió executiva de Biocat, Manel Balcells i el director general de la Fundació "la Caixa", Jaume Lanaspa.

Geli va reiterar el seu desig de convertir Catalunya "en el clúster de recerca a nivell mundial al servei de les persones". Balcells va explicar que el compromís de Biocat és organitzar al voltant de 10 tallers durant el 2010 i 15 tallers al 2011 "de diversos temes d'actualitat en el camp bio i altres àrees de la ciència". El format escollit serà el d'un seminari d'experts de primera línia mundial que es reuniran amb 15 investigadors sènior i 15 investigadors júnior procedents de Catalunya, a més de 25 convidats del CRESIB, "amb l'objectiu de fomentar el coneixement". Alonso va recalcar la necessitat d'aquest tipus fòrums ja que la ciència "té un enorme potencial per transformar la societat i encara més en els països en vies en desenvolupament". Finalment, Jaume Lanaspa va manifestar la intenció de la Fundació "la Caixa" de seguir establint vincles entre entitats públiques i privades en l'àmbit de la salut.

Notícia relacionada

Fotografia: Jaume Lanaspa, Marina Geli, Manel Balcells i Pedro Alonso a la presentació de les jornades sobre salut global.

Tags:
Suscríbete a nuestras newsletters

Toda la actualidad de Biocat y del sector de las ciencias de la vida y la salud en tu badeja de entrada.