Pasar al contenido principal

En el marc del Dia de l’Emprenedor, celebrat a Barcelona el 20 i 21 de maig, Montse Barceló, directora general de Trial Form Support (TFS) per al sud d’Europa, ha participat a la sessió Càpsules Creix amb la conferència Outsourcing de processos clau per a millorar la productivitat. Biocat ha estat entitat col·laboradora d'aquest espai.

Montse Barceló va emprendre aquest negoci, l'any 1997, sent dona, llicenciada en Medicina i en un sector tan jove com el biotecnològic i biomèdic. Ocupar una posició geogràfica estratègica, a més de disposar de professionals ben formats en l’àmbit mèdic i de centres punters de recerca amb investigadors prestigiosos, van ser factors clau que van portar TFS (empresa ubicada a Medicon Valley) a escollir Barcelona com a seu del sud d’Europa. Actualment la delegació a Barcelona de TFS integra Itàlia, Portugal i l’Estat espanyol i hi treballen prop de 200 persones.

L’externalització de processos és una bona opció per a les empreses a l’hora de ser més competitives. Dins l’actual panorama de les CRO (Contract Research Organisation), és a dir, empreses que ofereixen serveis a companyies biotecnològiques, TFS ocupa un lloc destacat a Europa, sobretot perquè ha aconseguit captar el reclam de les petites i mitjanes empreses del sector, que representen el 30% dels seus clients. Per tant, el posicionament en el mercat, el servei personalitzat i l'estratègia de preu intermedi han estat claus per a l'evolució del negoci.

En la seva intervenció, Barceló ha parlat dels avantatges que les empreses farmacèutiques troben en la contractació de CROs per externalitzar processos, una tendència que ara s’ha generalitzat però que fins als anys 80 implicava deixar en mans d’un altre aspectes que les empreses consideraven interns i sagrats. En adonar-se que tenien moltes molècules i no donaven l’abast per desenvolupar nous fàrmacs, les multinacionals van veure que treballar amb CROs repercutia en els seus beneficis i, per tant, animava els inversors a posar més diners.

Avui dia les CROs també ofereixen suport logístic als investigadors d’hospitals, ja que la pràctica mèdica absorbeix pràcticament tot el temps que poden dedicar a la recerca. En aquesta línia, busquen pacients per a estudis i els millors laboratoris on es puguin dur a terme. Ara per ara, TFS només es dedica a fer recerca en humans, la qual representa el 60% de la recerca de la indústria farmacèutica.

Dins la seva estratègia de negoci, TFS cobra royalties per cada molècula a partir de la qual es desenvolupa un fàrmac. També, reproduint l’estratègia de les pròpies farmacèutiques, es dedica a comprar altres CROs i fusionar-se amb elles.

Tags:
Suscríbete a nuestras newsletters

Toda la actualidad de Biocat y del sector de las ciencias de la vida y la salud en tu badeja de entrada.