Pasar al contenido principal

El sector de la biotecnologia i la biomedicina s’està posicionant com a impulsor de l’economia del coneixement i està actuant com “un refugi” en l’actual situació de crisi global. Aquesta és una de les principals conclusions dels líders del sector que van participar en la jornada “Empreses d’R+D: claus per al creixement i de finançament a empreses de biotecnologia”, organitzada pel Fòrum del Petit Accionista, el passat 27 de març a IESE-Barcelona. Hi van col•laborar l’Associació Espanyola d’Entitats de Capital Risc (ASCRI), l’Associació Espanyola de Bioempreses (ASEBIO) i Biocat.

L’obertura de l’acte va anar a càrrec del copresident del Fòrum del Petit Accionista, José Ramón Pin, i del president de la Comissió Executiva de Biocat, Manel Balcells.

En representació de l’àmbit empresarial, Carlos Buesa, director d’Oryzon, i el conseller delegat de Najeti Capital SCR, Roberto del Navío, van explicar que “la biotecnologia és un sector refugi en situacions de crisi i ofereix una oportunitat excel•lent per competir internacionalment en l’àmbit del coneixement”. Van puntualitzar, però, que “l’economia del coneixement no s’improvisa i requereix unes polítiques integrals que ajudin a emprenedors, empreses de capital risc i administracions públiques”. Sense anar més lluny, un bon exemple de desenvolupament empresarial és la seva experiència amb Oryzon, que amb una inversió de capital risc d’onze milions d’euros –i la recent adquisició de Crystax Pharmaceuticals- s’ha convertit, en només vuit anys, en una de les biotecnològiques de major creixement a l’Estat espanyol amb capacitat per competir en el mercat internacional.

El director general de GP PHARM, Alberto Bueno, va explicar l’evolució positiva que ha experimentat aquesta companyia, que treballa entre el sector biotecnològic i el sector farmacèutic, i és pionera en el desenvolupament de sistemes d’alliberament controlat de fàrmacs injectables en oncologia, cardiologia i neurologia.

En l’àmbit universitari, Màrius Rubiralta, secretari d’Estat d’Universitats, va assenyalar que “avui el major repte de les universitats és replantejar i modernitzar l’actual model, passant d’un concepte no només geogràfic sinó també de coneixement i sostenibilitat per adequar-lo a la seva nova missió. Per això és essencial el compromís entre institucions, persones i societat amb la realitat empresarial”. Durant la seva intervenció també va fer referència al Programa Campus d’Excel•lència Internacional (CEI), que ha de servir per donar més visibilitat a la universitat, fomentar les relacions internacionals que deriven del nou model i treballar en el seu posicionament des d’ara i fins el 2015.

Finalment, la presidenta del Grup Inforpress, Núria Vilanova, va comentar que “el paper de la comunicació en moments d’expansió de les empreses biotecnològiques suposa una aportació de valor clau per al seu prestigi”, destacant també la importància de crear, mitjançant la comunicació, xarxes de vinculació per a les empreses que afavoreixin el seu posicionament en el mercat.

Tags:
Suscríbete a nuestras newsletters

Toda la actualidad de Biocat y del sector de las ciencias de la vida y la salud en tu badeja de entrada.