Vés al contingut

La BioRegió atrau empreses estrangeres que veuen en l’ecosistema català un aliat per créixer. El programa “Fast-track Programme to Barcelona-Catalonia Life Science Hub”, organitzat per Catalonia Trade & Investment’s office in London, s’encarrega de donar suport a companyies del sector de les ciències de la vida i la salut interessades en establir-se a Catalunya i en aquesta primera edició ha comptat amb el suport i la participació de Biocat

Un total de deu empreses del sector establertes al Regne Unit i a Irlanda han presentat els seus projectes davant d’un panell d’experts format per Robert Fabregat, director general de Biocat, Clara Campàs, sòcia gerent i cofundadora d’Asabys, Fina Lladós, directora general d’AMGEN per Espanya i Portugal, José Terencio, vicepresident d'Innovació de GRIFOLS i Xavier Luria, vicepresident d’afers regulatoris per Europa de Veristat, per poder identificar oportunitats d’expansió i col·laboració a la BioRegió. Montserrat Daban, directora científica i de relacions internacionals de Biocat ha conduït la sessió, organitzada el 18 de gener en format online

“Catalunya es troba a la desena posició d’Europa en assajos clínics”, ha matisat Robert Fabregat, qui ha recalcat el potencial català en aquest àmbit. Pel que fa a la innovació, Fina Lladós ha posat en valor l’ecosistema català i ha esmenat una de les apostes de futur: “La prioritat pels propers anys serà l’aplicació de la genòmica en la provisió de serveis sanitaris, per exemple, identificant biomarcadors genètics relacionats amb el càncer”.

Xavier Llúria ha animat les companyies dedicades als dispositius mèdics a expandir-se a la UE per aspectes regulatoris: “Amb l’entrada en vigor de la nova regulació europea de dispositius mèdics serà recomanable per a les empreses del Regne Unit  tenir una seu legal a la UE per reduir les dificultats d’accedir al mercat europeu”. En aquest punt, Clara Campàs ha defensat la importància de l’intercanvi de dades en el món sanitari: ”Els pacients han de poder ser fàcilment redirigits d’un centre a un altre si les dades es comparteixen i són interoperables.” 

Un ecosistema atractiu per a les empreses estrangeres

Els participants han destacat els elements que fan de la BioRegió un ecosistema atractiu per establir-s’hi. L’expertesa acadèmica i empresarial, l’excel·lència en assajos clínics i la innovació hospitalària, l’accés al mercat europeu, la capacitat de manufactura de dispositius mèdics i el caràcter innovador del territori. 

“Catalunya és un mercat clau per a les ciències de la vida i la salut”, han revelat. “I és evident que en la BioRegió trobem una gran oportunitat per continuar creixement i desenvolupant associacions i relacions multinacionals”. D’altres han manifestat l’atractiu de la recerca. “Veiem molt potencial en treballar més estretament amb la base científica d’arreu del territori”. 

Roger Costa, gerent de Promoció d'IED i Socis Externs de Catalonia Trade & Investment, va dir a la sessió inicial: “El Regne Unit és una prioritat per al Govern català a l'hora de promoure i enfortir els intercanvis d'IED. Catalunya és una regió industrial i tecnològica molt important en el marc europeu i la millor escapada per accedir als mercats sud-americans”. “Catalunya concentra més del 50% de la indústria farmacèutica espanyola, i Barcelona és una de les ciutats europees més importants pel que fa a la producció científica”, ha afegit.

Aquestes són les 10 empreses que tenen l’ull posat en Catalunya

Les deu companyies escollides d’un total de 27 candidatures rebudes pertanyen al subsector biotec, tecmed i digital healthTalisman Therapeutics Ltd centra la seva activitat en el descobriment de  fàrmacs per a malalties neurodegeneratives, especialment per a la demència. En la mateixa línia es troba Aparito, que desenvolupa medicaments mitjançant la recopilació de dades sobre el pacient fora de l’entorn hospitalari, i Orphan Reach Ltd que accelera el descobriment i apropa els fàrmacs orfes al pacient. La companyia Eagle Genomics disposa d’una plataforma innovadora que extreu dades de les complexes xarxes del microbioma per als científics i professionals sanitaris. I NorthWest EHealth Limited treballa amb un sistema de recopilació de dades sanitàries per donar suport a tot el cicle de vida dels assaigs clínics. 

Si ens centrem en assaigs clínics, trobem l’empresa Exploristics, que desenvolupa software bioestadístic i eines de biosimulació per dissenyar, analitzar i informar assajos clínics del “món real”, i Kirkstall que ha creat un sistema de flux de cultiu cel·lular que proporciona unes condicions similars a les in vivo per generar models més precisos i millorar la confiança en la validesa dels resultats.

Una altra empresa i Perspectum en canvi, centren la seva activitat en la millora de l’atenció primària. La primera empresa ho fa desenvolupant eines innovadores basades en la informació genètica a gran escala, mentre que la segona fa ús de tecnologies digitals d'avantguarda que ajuden els metges a oferir una millor atenció als pacients amb malalties hepàtiques, diabetis i càncer. La companyia GBUK Group Ltd és especialista en desenvolupar medicació enteral, cures, productes i tecnologies per ajudar a la cura crítica dels pacients. 

El programa celebrarà al febrer una segona sessió destinada a l’accés al mercat de la BioRegió, que finalitzarà amb el procés d’aterratge a Catalunya, que algunes d’aquestes empreses contemplen en termes de presència física a la BioRegió.

 

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.