Vés al contingut
Internacionalització empresarial

Inversió estrangera directa i atracció de hubs d’innovació

Les companyies estrangeres van fer una inversió directa a la BioRegió de 1684 M€ entre 2019-2023, que han generat més de 4.700 llocs de treball. Les empreses líders de la indústria farmacèutica europea i americana disposen de filials i centres de producció a Catalunya i, els darrers anys, s’observa un creixement en l’ampliació o instal·lació de hubs de recerca, d’innovació i tecnològics. És el cas d’Alexion, Amgen,, AstraZeneca Boehringer Ingelheim, Novartis,  Medtronic, Merck, Sanofi o Teladoc, entre d’altres.

El 2023 la inversió s’ha incrementat en +110% respecte l’any anterior i l’ocupació un 366% (a través d’11 projectes). Aquest impuls és fruit de l’obertura del nou hub d’R+D de la multinacional AstraZeneca i i Alexion, la seva divisió per a malalties minoritàries. És el projecte d’inversió estrangera en R+D més gran a Catalunya fins la data.

Líders en exportacions

Catalunya és la 2a regió exportadora de productes de ciències de la vida i la salut d’Espanya, amb un 31% de les vendes internacionals, per un valor de 8.846 M€ (2022). Al sector hi ha 862 empreses exportadores regulars (el 44% de l’Estat), entre les quals destaquen les farmacèutiques (els seus productes suposen prop del 92% de les exportacions).

Les empreses de la BioRegió compten amb 863 filials a l’estranger.  Les farmacèutiques (Grifols, Almirall, Esteve, Ferrer, Kern Pharma, Reig Jofré, Salvat…) són les empreses amb més presència a l’estranger.

La activitat en fusions i adquisions (M&A), que el 2023 va registrar 13 operacions, s’ha vist impulsada per l’augment d’adquisicions de companyies internacionals per part de companyies amb headquarters a la BioRegió.

Consulta l’Informe de la BioRegió 2022
Empreses de capital risc

La xarxa internacional, clau del creixement de les inversions

Les nombroses i extenses connexions internacionals de les firmes de venture capital de la BioRegió són la clau del creixement que han experimentat les inversions (x4 en cinc anys, fins als 445 M€, el 2022). 

Imatge
Les nombroses i extenses connexions internacionals de les firmes de venture capital de la BioRegió
Mapa de connexions internacionals del venture capital català.
Col·laboracions en recerca

Partners d’R+D a 88 països

Entre 2014 i 2023, més de 200 entitats i empreses de la BioRegió van participar en 553 projectes col·laboratius de recerca i innovació en salut i biotecnologia dels programes Horizon 2020 i Horizon Europe. Això va suposar col·laboracions amb entitats de fins a 88 països, amb Alemanya, el Regne Unit, Itàlia i França en primer lloc, a més de múltiples socis entre les entitats de recerca de la resta de l’Estat. Aquests projectes van mobilitzar recursos per valor de 3.770 M€, dels quals les contribucions netes de la UE a entitats catalanes van sumar 423 M€ (un 18% de tots els fons rebuts per Catalunya dels dos programes Horizon fins a febrer de 2023, 2.270 M€).

Atracció de personal investigador internacional

A aquestes xifres cal sumar-hi les beques de recerca i programes de formació d’investigadors Marie Skłodowska-Curie Actions (174 directament relacionats amb els àmbis de salut i biociències, per un valor de 279,4 M€), que han propiciat la captació de nombrosos doctorands i recercaires postdoctorals internacionals.

Coneix les entitats de recerca de la Bioregió
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.