Vés al contingut

El 28 de febrer se celebra el Dia Mundial de les Malalties Rares, un grup ampli i divers de patologies greus poc conegudes i amb escassos tractaments eficients i recursos destinats a la recerca.

Actualment hi ha 7.000 malalties catalogades com a minoritàries i es calcula que cada setmana aquesta llista s’incrementa en cinc. Les malalties minoritàries són degudes a alteracions moleculars, bioquímiques o cel•lulars i en un 80% dels casos són de base genètica coneguda. Poden afectar entre el 3 i el 4% dels nounats i s'estima que la incidència sobre la població europea se situa entre el 6 i el 8%.

Si bé el nombre d'afectats per cada malaltia és baix, el conjunt de malalts de totes les patologies conforma un grup nombrós. En el cas de Catalunya, hi ha 400.000 persones afectades, les mateixes que sofreixen diabetis.

A proposta de la Comissió Assessora Científica de la Fundació, el Patronat ha decidit que La Marató de TV3 de 2009 estigui dedicada a malalties minoritàries. Dedicar una Marató a aquestes patologies permetrà sensibilitzar i fer divulgació sobre un grup de patologies poc conegudes i sovint oblidades a causa de la seva baixa prevalença. Així mateix, també representarà una important injecció de recursos econòmics a la recerca biomèdica, que contribuirà a l'avenç en el diagnòstic, pronòstic i tractament dels afectats de malalties minoritàries.

Amb aquesta elecció, la Fundació La Marató de TV3 dóna resposta a una de les demandes més importants recollides en la convocatòria de propostes de malalties de l'any 2007.

Altres webs d’interès: www.enfermedades-raras.org

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.