Vés al contingut

La biotecnològica AB-Biotics ha signat un acord amb Laboratorios Rubió perquè aquesta empresa distribueixi en exclusiva al mercat espanyol Neurofarmagen TDAH®, una anàlisi genètica que permet conèixer la resposta del pacient als principals fàrmacs per al tractament del trastorn per dèficit d’atenció amb hiperactivitat (TDAH) i també ajuda a valorar el risc genètic de patir aquesta malaltia en el futur.

“El contracte suposarà per a nosaltres un volum de negoci d’almenys 1,5 milions d’euros durant el període 2011-2013 només en el mercat espanyol”, destaquen Miquel Àngel Bonachera i Sergi Audivert, cofundadors i consellers delegats de la companyia. Inicialment l’acord es limita al mercat estatal, però AB-Biotics concedeix a Laboratorios Rubió un dret d’opció preferent per a la concessió de drets de distribució en exclusiva per a Alemanya, Holanda, Regne Unit, Dinamarca, Argentina, Canadà, Nova Zelanda, Brasil i Mèxic. Per a Laboratorios Rubió aquest acord representarà un important augment de facturació global tant a nivell nacional com internacional. 

Un trastorn amb un fort component genètic

El trastorn per dèficit d’atenció amb hiperactivitat (TDAH) és una de les alteracions de la conducta més comunes, amb una prevalença mundial de prop d’un 5% en nens i d’un 3% en adults, essent més freqüent en homes que en dones. Actualment constitueix fins a un 40% de les consultes en psiquiatria infantil i juvenil.

El TDAH es caracteritza per distracció moderada a severa, períodes d’atenció breu, inquietud motora, inestabilitat emocional i conductes impulsives. Té un fort component genètic i és, de fet, el trastorn de la conducta més heretable.

Actualment es coneixen tres tipus de gens relacionats amb TDAH: gens associats al risc d’aparició de TDAH tant en nens com en adults (susceptibilitat); gens associats a la tolerància del tractament (farmacogenètica); i gens associats a patologies i alteracions de la conducta que apareixen sovint associades al TDAH (comorbilitat), com per exemple alcoholisme, drogodependències, personalitat antisocial o autisme.

En aquest sentit, Neurofarmagen TDAH® inclou l’anàlisi de gens dels tres tipus. D’aquesta manera, el test pot permetre a un pacient conèixer el seu risc de patir TDAH en el futur (per exemple per a nens amb antecedents familiars) o, en el cas dels ja diagnosticats, identificar el tractament més adequat segons les seves característiques genètiques i valorar el risc de patir trastorns associats.

 

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.