Vés al contingut

L’empresa catalana Ability Pharma, que desenvolupa una nova molècula contra el càncer, comença l’assaig clínic de fase 2 per validar-ne la seva eficàcia clínica i seguretat al Vall d’Hebron Institut d’Oncologia i l’Institut Català d’Oncologia, a més d’altres centres d'Espanya i França. L’estudi es provarà en 80 pacients amb càncer d’endometri avançat o càncer escamós de pulmó i el seu objectiu és avaluar l’efectivitat com a teràpia de primera línia combinada amb la quimioteràpia paclitaxel i carboplatí.

El juny de 2015 l’empresa va completar l’assaig clínic de fase 1/1b en 29 pacients de càncer avançat amb tumors sòlids amb la mateixa molècula, anomenada ABTL0812, on va demostrar ser un compost molt segur en pacients i amb una elevada activitat sobre els biomarcadors de la via PI3K/Akt/mTOR, segons explica en un comunicat el vicepresident de Recerca i Desenvolupament de la firma, el doctor José Alfón. Aquest any ha firmat un acord amb SciClone per desenvolupar i comercialitzar la molècula a la Xina i altres teritoris veïns.

Els estudis mostren que l’agent és més segur i tolerable en comparació amb altres inhibidors de la via i no s'han identificat toxicitats limitants de la dosi. ABTL0812 indueix la sobreexpressió de TRIB3, un regulador endogen d’Akt, amb la posterior inducció de la mort cel·lular per autofàgia. Degut al perfil extremadament segur del fàrmac, la dosi recomanada de fase 2 s’ha determinat a través dels models farmacocinètics-farmacodinàmics.

ABTL0812 té la designació de fàrmac orfe (per a malalties rares) per la FDA dels Estats Units i per l’EMA a Europa, per càncer pediàtric neuroblastoma. En els models preclínics, té un perfil de seguretat excel·lent i és eficaç en càncer de pulmó, endometri, pàncrees i neuroblastoma. També té efecte sinèrgic amb quimioteràpia, és actiu en cèl·lules resistents a la quimioteràpia o sobre les cèl·lules mare tumorals i inhibeix la formació de metàstasi. 

 

Notícies relacionades:

 

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.