Vés al contingut

Ability Pharmaceuticals, biofarmacèutica catalana especialitzada en el desenvolupament de medicaments per al càncer, ha anunciat resultats positius en el seu assaig clínic en pacients amb tumors sòlids avançats, amb el fàrmac ABTL0812. L’estudi s’ha dut a terme a l’Hospital Clínic de Barcelona i a l’Institut Català d’Oncologia (ICO), i permetrà a l’empresa seguir cap a la segona fase clínica del projecte.

“Si tot va bé començarem amb la fase II al febrer de l’any vinent. Per això hem obert una ronda de finançament, necessitem 4 milions i mig d’euros de forma immediata”, explica Carles Domenech, director general de la companyia. “Els resultats són molt bons. Hem demostrat seguretat i tolerabilitat amb el fàrmac que era el més important. I sobretot, estabilitzacions de llarga durada en el desenvolupament del càncer.”

La primera fase de l’assaig es va realitzar amb 29 pacients amb tumors sòlids avançats i en un dels casos la malaltia es va estabilitzar fins a 14 mesos. Per a la II fase, que es farà amb pacients menys avançats, les previsions són encara més optimistes. Els investigadors principals que han portat l’assaig han estat la Dra. Laura Vidal i el Dr. Pere Gascón, de l’Hospital Clínic de Barcelona, i la Dra. Marta Gil-Martín de l’Institut Català d’Oncologia Hospital Duran i Reynals (ICO).

El fàrmac ABTL0812 és la primera molècula de la seva classe i és un inhibidor de la via de senyalització PI3K/Akt/mTOR (PAM) amb un nou mecanisme d'acció totalment diferenciat d'altres inhibidors de la PAM. El neuroblastoma és un càncer poc comú del sistema nerviós que afecta els nens i els nadons, majoritàriament de localització abdominal. Representa entre un 6 i un 10% del total de càncers infantils i causa la mort aproximadament en un 15%.

La Food and Drug Administration (FDA) dels Estats Units ja va atorgar al fàrmac la Designació de Medicament Orfe (ODD) a principis d’aquest mes. Al mateix temps Ability Pharma també va rebre un Assessorament Científic Positiu de l'Agència Europea de Medicaments (EMA) per al seu desenvolupament, i ja a l’abril, l’EMA havia concedit l’ODD al fàrmac per al tractament del neuroblastoma.

 

Més informació a la nota de premsa

 

Notícies relacionades:

 

Etiquetes:
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.