Vés al contingut

L’empresa biotecnològica catalana Ability Pharmaceuticals acaba de tancar un acord amb la companyia estatunidenca SciClone Pharmaceuticals (cotitzada al NASDAQ) a través del qual li concedeix una llicència exclusiva per desenvolupar i comercialitzar el seu nou agent contra el càncer a la Xina i territoris veïns on l’americana té activitat comercial: Hong Kong, Macau, Taiwan i Vietnam.

L’acord estableix que Ability Pharma concedeix els drets exclusius a SciClone per desenvolupar, comercialitzar, distribuir i vendre ABTL0812 en aquests territoris. SciClone ha pagat a Ability Pharma per l’acord i per finançar la recerca que l’empresa segueix fent a Catalunya, però la quantitat significativa arribarà amb els futurs pagaments per fites de desenvolupament i per vendes, que tenen un valor potencial de més de 20 milions d’euros.

"Aquest acord representa el primer de la indústria biofarmacèutica catalana i espanyola signat per a la Xina", afirma el director general i cofundador d'AbilityPharma, Carles Domènech. L’empresa catalana seguirà fent assajos clínics a Barcelona pel fàrmac ABTL0812, que està en fase de desenvolupament clínic, mentre que SciClone ho farà als territoris llicenciats. L’objectiu és llançar el producte al mercat a finals del 2020.

“Estem molt satisfets d’aquest acord amb SciClone perquè la companyia té una forta presència al mercat xinès que, tot i representar un 5% del mercat mundial en fàrmacs contra el càncer, està en plena expansió”, declara Carles Domènech.

Sota els termes de l’acord, Ability Pharma tindrà accés a les dades generades per SciClone durant els assajos clínics i viceversa, fet que podrà enriquir ambdues recerques. De fet, el retorn econòmic que espera rebre la catalana d’aquesta col·laboració es destinarà a seguir finançant la recerca de medicaments contra el càncer, que és el centre de la seva activitat.

“Volem tancar acords per territoris. Després de la Xina, tenim la vista posada al Japó, Rússia i Amèrica Llatina. Aquests acords es poden separar molt bé dels principals mercats americà i europeu i creiem que d’aquesta manera podrem seguir finançant el nostre propi desenvolupament com a empresa per guanyar el màxim de valor possible abans de tancar un acord a escala global”, explica Domènech.

 

Nou inhibidor contra el càncer de pulmó i endometri

El fàrmac que ha desenvolupat l’empresa catalana, ABTL0812, és un inhibidor de la via de senyalització PI3K/Akt/mTOR per al tractament de tumors sòlids totalment innovador (considerat first-in-class). Ability Pharma va completar el juny de 2015 l’assaig clínic de fase 1/1b en 29 pacients de càncer avançat amb tumors sòlids i va presentar uns resultats positius, amb bona tolerabilitat i seguretat. De fet, dos dels pacients participants a l’assaig es van estabilitzar durant més d’un any i alguns encara reben el tractament.

Ara Ability Pharma està a punt de començar la fase 2 en dos hospitals catalans internacionalment reconeguts amb molts més pacients. S’ha dissenyat un programa clínic complet pels càncers de pulmó i d’endometri. Paral·lelament, l’empesa compta amb un altre candidat a fàrmac, ABTL0815, que es troba en desenvolupament preclínic.

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.