Vés al contingut

REDACCIÓ

La biotecnològica Advancell, ubicada al Parc Científic Barcelona (PCB), ha iniciat les proves clíniques Fase IIb del seu producte ATH008 per al tractament de l'eritrodisestèsia palmo-plantar (EPP), també coneguda com síndrome de la mà i el peu, un important efecte secundari que es produeix en pacients oncològics tractats amb diverses quimioteràpies (com ara, la capecitabina i altres fluoropirimidines) i que, actualment, no té tractament.

Les proves clíniques d'aquest fàrmac s'estan duent a terme en 100 pacients oncològics de 21 hospitals europeus, 12 d'ells a l'Estat espanyol. Si es conclou amb èxit serà el primer tractament disponible per a la síndrome de la mà i el peu.

L'eritrodisestèsia palmo-plantar és una reacció cutània a la quimioteràpia, relativament freqüent, caracteritzada per un eritema dolorós als palmells i plantes (formigueigs i sensacions d'adormiment) i, conforme s'agreuja la síndrome, acaba interferint en funcions bàsiques com ara caminar o agafar objectes. Un 60% de les persones que pateixen càncer de mama i càncer colorectal tractades amb certes quimioteràpies la pateixen, i el 20% han de reduir, fins i tot interrompre, el seu tractament de quimioteràpia.

Advancell ja ha demostrat resultats d'eficàcia molt prometedors per a aquest fàrmac. Marta Rayo, Project Manager d'Advancell i impulsora d'aquest projecte comenta que “preveiem que el tractament podrà estar a la disposició dels pacients en quatre o cinc anys”.

S'estima que 200.000 persones d'Estats Units i Europa podrien beneficiar-se d'aquest medicament, 18.000 a Espanya, però si es té en compte el potencial ús preventiu del tractament, el nombre de pacients susceptibles de ser tractats podria multiplicar-se gairebé per tres. "L'objectiu d'aquest nou medicament és que aquests pacients puguin arribar a completar la seva quimioteràpia segons la pauta prevista, a més de millorar substancialment la seva qualitat de vida durant el tractament”, explica Davide Sirtoli, president executiu d'Advancell.

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.