Vés al contingut

REDACCIÓ

Les biotecnològiques Advancell i Neurotec Pharma, amb seu al Parc Científic Barcelona (PCB), han iniciat l'assaig clínic de Fase IIa d’NT-KO-003, un tractament oral per a l'esclerosi múltiple (EM) que té un mecanisme d'acció completament diferent als fàrmacs que s'utilitzen actualment per combatre la malaltia.

L'assaig clínic —anomenat NeuroAdvan— és durà a terme en 105 pacients d'11 hospitals públics de l'Estat espanyol (quatre d'ells a Catalunya) i tres d'Alemanya, i estarà liderat per l'investigador Pablo Villoslada, director del Grup de Neuroimmunología de l'IDIBAPS-Hospital Clínic de Barcelona. El projecte compta també amb la col·laboració del Centre d'Anàlisi i Recerca en Neuroimatge i Esclerosi Múltiple (CARM) de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron, dirigit pel Dr. Àlex Rovira, i amb l'assessorament del Dr. Rafael Arroyo de l’Hospital Clínic San Carlos de Madrid i el Dr. Xavier Montalban de l’Hospital Vall d'Hebron. Els resultats de l'assaig s'esperen per a finals de 2012.

L'esclerosi múltiple afecta a unes 30.000 persones a tot l'Estat i a 2,5 milions a tot el món, segons dades de l'Associació Espanyola d'Esclerosi Múltiple i l'Organització Mundial de la Salut, respectivament. Els fàrmacs que s'utilitzen actualment per al seu tractament són inmunomoduladors, que tenen efectes secundaris, una eficàcia limitada i requereixen administració parenteral (intravenosa o subcutània). NT-KO-003 ha demostrat en models animals acceptats en fase preclínica que no té un efecte immunosupressor i que produeix un efecte antiinflamatori i neuroprotector, per la qual cosa es podria combinar amb altres fàrmacs i administrar a la pràctica totalitat dels pacients afectats per la malaltia. A més, és un dels primers tractaments que s'administraria per via oral i que podria alentir la progressió de l'esclerosi múltiple i reduir els danys neurològics que provoca.

Pel seu mecanisme d'acció neuroprotector, Advancell i Neurotec Pharma estan explorant la possibilitat d'administrar NT-KO-003 per a altres malalties neuromusculars com l'esclerosi lateral amiotròfica.

La inversió de l'assaig clínic és de 2,2 milions d'euros i per al seu finançament les biotecnològiques catalanes comptaran amb el suport la Generalitat de Catalunya, a través del programa de Nuclis d’Innovació Tecnològica d'ACC1Ó, i del Ministeri de Ciència i Innovació, a través del Subprograma Innpacto dins del Pla Nacional d'Investigació Científica, Desenvolupament i Innovació Tecnològica 2008-2011. El cost total del desenvolupament d’NT-KO-003 és d'uns 4 milions d'euros i es calcula que el seu mercat potencial ronda els 5.300 milions d'euros.

Amb aquest projecte, Neurotec porta fins a prova de concepte clínica la primera molècula sorgida de la seva recerca i Advancell reafirma el seu model de negoci de desenvolupament de nous fàrmacs fins a la Fase II. Un cop superat amb èxit l'assaig clínic, es llicenciarà el fàrmac a una empresa farmacèutica perquè continuï el seu desenvolupament fins a portar-lo al mercat.

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.