Vés al contingut

La biotecnològica Aromics, dirigida per Carme Plasencia i amb seu al Parc Científic de Barcelona, ha obert una campanya de micromecenatge de 300.000 euros a través de la plataforma Capital Cell orientada a inversors privats. L’objectiu de la campanya és avançar en el desenvolupament d’un candidat a fàrmac per tractar el mesotelioma maligne, un tipus de càncer l’origen del qual està directament relacionat amb l’exposició a l’asbest (amiant).

Amb el capital fixat, la biotec vol completar l’etapa preclínica regulatòria del compost i començar els assajos clínics de fase I i II juntament amb una eina diagnòstica complementària en biòpsia líquida per estratificar els pacients i fer seguiment de l’eficàcia del tractament.

Després d’aquest procés, la firma es planteja tancar un acord de llicència o de co-desenvolupament sobre el producte amb una farmacèutica pels darrers passos fins a la seva comercialització. De fet, ja hi ha algunes companyies que hi han mostrat interès, segons informa un comunicat emès per Aromis i el Parc Científic de Barcelona.

Paral·lelament, Aromics també vol aconseguir la designació de medicament orfe pel compost, conegut com NAX035, que han desenvolupat al llarg de 4 anys amb una inversió propera als 1,4 milions d’euros, finançat per Aromics amb el suport parcial d’ACCIÓ i el Centre pel Desenvolupament Tecnològic Industrial (CDTI).

 

Resposta a un càncer agressiu i amb poques opcions terapèutiques

El mesotelioma maligne és un càncer poc comú que afecta a la capa membranosa que recobreix òrgans com els pulmons, el cor, la cavitat peritoneal o el testicles. La majoria dels casos estan directament relacionats amb l’exposició a l’asbest o amiant, que actualment està classificat com un carcinogen humà però que anteriorment s’havia utilitzat àmpliament a la indústria per les seves propietats.

El 85-90% dels pacients amb aquesta malaltia es diagnostiquen en estat avançat o metastàtic on el tractament és bàsicament pal·liatiu, però per la resta de pacients el tractament inclou cirurgia, radioteràpia i quimioteràpia. “La taxa de resposta a la quimioteràpia és baixa i hi ha un elevat nombre de pacients que no es beneficia de les teràpies actuals disponibles, fet que evidencia la necessitat d’altres tractaments més efectius”, explica la doctora Carme Plasencia.

El compost desenvolupat per Aromics ja ha demostrat la seva eficàcia per reduir la grandària del tumor en models animals. Actua per unió directa a l’ARN missatger, silenciant l’expressió de proteïnes sobreexpressades en càncer.

 

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.