Vés al contingut

La Fundació Pasqual Maragall ha presentat barcelonaβeta, un projecte científic de nova generació que reforçarà la posició de Catalunya en el mapa internacional de la recerca de l'Alzheimer i les malalties neurodegeneratives. El complex neix amb un fort compromís social. Per una banda, impulsar un model de recerca científica d'alt risc per captar joves talents d'arreu del món i obtenir avenços realment decisius en la millora del diagnòstic, el tractament i la cura de l'Alzheimer i demés malalties neurodegeneratives. I, per l'altra, aportar solucions a les necessitats cada cop més àmplies i no cobertes de les persones afectades per aquestes patologies.

El president de la Generalitat de Catalunya, José Montilla, ha presidit l'acte, en el què també hi han estat presents la ministra de Sanitat i Política Social, Trinidad Jiménez; l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu; en representació del Consell de Mecenatge de la Fundació Pasqual Maragall, Ricard Fornesa; i el president i el director general de la Fundació, Pasqual Maragall i Jordí Camí, respectivament.

Amb un edifici de 30.000 metres quadrats situat a primera línia de mar -darrere l'Hotel Vela de Barcelona- i una inversió d'uns 70 milions d'euros, el nou complex estarà operatiu a finals de 2012 i funcionarà a ple rendiment el 2015. Aproximadament un 75% dels espais i recursos es destinaran a recerca, desenvolupament i innovació, mentre que el 25% restant estarà dedicat a activitats de caràcter assistencial.

Els fons privats suposaran fins el 50% dels projectes d'R+D+I, mentre que la part assistencial es finançarà amb concerts públics, ingressos per serveis i subvencions privades.

Un complex entorn a quatre eixos

Per ser un centre decisiu en la comprensió dels mecanismes implicats en l'Alzheimer i les malalties neurodegeneratives, Barcelona Beta comptarà amb quatre àrees que funcionaran de forma sinèrgica: recerca, desenvolupament, assistència de dia i diagnòstic i tractament.

grafic_beta.jpg

Recerca: l'objectiu clau d'aquesta àrea, integrada per l'Institut de Recerca Pasqual Maragall, és donar respostes a "allò que no sabem" i accelerar l'avenç dels descobriments científics en el coneixement de la funció cerebral i les afeccions neurològiques. Inclourà diverses plataformes científico-tecnològiques -entre les què destaca la de neuroimatge- i impulsarà un model de recerca transformativa d'alt risc-alt retorn en línia amb d'altres iniciatives internacionals com el Janelia Farm Research Campus del Howard Hughes Medical Institute, per generar idees que obren noves fronteres del coneixement.

Un consell assessor internacional seleccionarà projectes i idees de joves investigadors procedents d'arreu del món que proposin reptes conceptuals nous i projectes no convencionals, innovadors i de risc elevat.

Desenvolupament: aquesta àrea s'ha concebut com un centre de prospecció, valorització, incubació i transferència de tecnologia i coneixement. Posarà èmfasi en "allò que necessitem" i tindrà actuarà de pont entre el coneixement acadèmic i el coneixement preindustrial, oferint productes aptes per al mercat. La presa de decisions pel que fa a l'orientació dels programes de recerca aplicada dirigits a necessitats no cobertes i la selecció dels projectes de valorització, comptarà amb l'assessorament i la participació directa de familiars, cuidadors, afectats i professionals implicats.

Assistència: oferirà serveis de qualitat en prevenció, tractament i rehabilitació per a malalts amb trastorns cognitius moderats a través d'un centre de dia, el qual estarà vinculat amb residències i altres estructures assistencials externes de referència. També oferirà tractaments de nova generació per a la rehabilitació i el manteniment de les habilitats cognitives, emocionals, socials i físiques.

Diagnòstic i tractament: un centre de reconeixement per al diagnòstic i la prevenció oferirà serveis directes a malalts i públic en general, entre els què s'inclouran exàmens genètics de darrera generació i altres avenços en l'àmbit de les neurociències. Totes les proves diagnòstiques avançades que es duran a terme en aquesta àrea se centraran en el diagnòstic precoç i el consell preventiu.

Més informació: www.barcelonabeta.org

 

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.