Vés al contingut

Les biofarmacèutiques BCN Peptides i DiverDrugs, totes dues del Grup Lipotec i especialitzades en la fabricació de pèptids, han anunciat resultats positius dels estudis de preclínica del seu candidat DD04107 per al tractament del dolor oncològic, el dolor crònic i el dolor associat a la inflamació. Durant el segon trimestre de 2011 tenen previst començar els assajos clínics de fase I.

Aquest pèptid produeix un efecte analgèsic de llarga durada mitjançant el bloqueig de l'alliberament d'agents proalgèsics i el reclutament exocitòtic dels canals TRPV1 (receptor de potencial transitori vanilloide, TRPV) induït per processos inflamatoris.

Segons han explicat les empreses, a diferència dels antagonistes TRPV1 que hi ha actualment en desenvolupament, o de les neurotoxines botulíniques, els estudis preclínics de toxicologia han demostrat que el DD04107 no indueix cap tipus de toxicitat ni hipertèrmia en els models animals en els que s’ha assajat el producte.

Per a la Dra. Cristina Carreño, directora de DiverDrugs, el més destacat d'aquest programa de recerca és “que el pèptid actua a través d'un mecanisme molecular que implica el bloqueig de l'exocitosi neuronal dels receptors del dolor induïda per processos inflamatoris, així com també la disminució de l’alliberament de pèptids proinflamatoris".

La Dra. Berta Ponsati, directora de BCN Peptides, està satisfeta d'impulsar el DD04107 cap a la fase clínica I i explica que "aquesta molècula serà el primer fàrmac peptídic d'una nova classe d'analgèsics i una contribució important en l'actual arsenal de noves molècules per a la teràpia del dolor. La nostra intenció és llicenciar el producte i arribar a acords territorials de comercialització".

BCN Peptides es dedica a la fabricació de pèptids bioactius per a aplicacions farmacèutiques i veterinàries des de 1990. El seu camp d'acció són els pèptids genèrics i la síntesi de nous principis actius peptídics propietat d’empreses biotecnològiques. En paral·lel, la Divisió de Recerca de BCN Peptides està desenvolupant fins a fases preclíniques pèptids propis amb possibilitats terapèutiques. Des de 2008 opera a la planta de Sant Quintí de Mediona (Barcelona).

Fundada el 1999 a Gavà, DiverDrugs és una empresa centrada en el descobriment de fàrmacs i que té com a objectiu desenvolupar compostos per a diferents vetes de mercat mèdiques i cosmètiques. En el camp farmacèutic es centra en les malalties del sistema nerviós com ara el dolor agut i el dolor crònic que no tenen tractaments adequats. L'empresa alterna el poder de la química combinatòria amb el disseny d'assajos que permeten el cribatge ràpid de les extenses col·leccions de molècules per a la identificació de nous compostos actius. A més, ha implementat recentment una plataforma de genòmica funcional dirigida a identificar noves dianes terapèutiques en l'àrea de la transducció del dolor.

 

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.