Vés al contingut

El microbioma és el conjunt de microorganismes que poblen l’ésser humà –dels quals més del 90% són bacteris– i és una part essencial en el funcionament del nostre cos i la nostra salut. En els darrers anys s’ha començat a desxifrar el seu potencial científic i terapèutic en moltes disciplines de la medicina actual i s’ha constatat que les variacions en la seva composició poden estar associades a malalties com l’obesitat, la diabetis, certs tipus de càncer o la infecció pel VIH.

'The Barcelona Debates on the Human Microbiome. From Microbes to Medicines' és el títol del proper debat científic que organitza B·Debate –una iniciativa de Biocat i l’Obra Social "la Caixa"– conjuntament amb l'Institut de Recerca de la SIDA IrsiCaixa. Durant els propers 30 de juny i 1 de juliol, experts nacionals i internacionals que han centrat la seva recerca en el microbioma compartiran les darreres investigacions i innovacions en el camp al CosmoCaixa de Barcelona.

Després del debat científic sobre microbioma que B·Debate va organitzar l’any passat, aquesta nova jornada aprofundirà en el microbioma humà en l’etapa prenatal i de la infantesa, donat que el seu paper durant la gestació i en el moment del part és relativament desconegut. A més, durant la infantesa els diagnòstics basats en el microbioma poden ser útils en la prevenció de malalties, com per exemple l’asma.

 

Programa i ponents

Els líders científics d’aquest B·Debate són el doctor Bonaventura Clotet, director de l'Institut de Recerca de la SIDA IrsiCaixa, i el doctor Roger Paredes, investigador del mateix centre. Juntament amb la resta de ponents, els científics donaran a conèixer diverses investigacions que relacionen el microbioma amb la immunologia al càncer, els virus i les malalties infeccioses, la sida, els desordres en el nostre metabolisme i l’obesitat.

El debat científic també abordarà les darreres innovacions en transplantament fecal i probiòtics, així com la incidència dels medicaments i la dieta com a factors determinants per la salut del nostre microbioma.

 

 

Data: 30 de juny i 1 de juliol

Lloc: CosmoCaixa de Barcelona

Més informació al web de B·Debate

El debat es pot seguir a Twitter a través de les etiquetes #BDHumanMicrobiome i #BDebate i al compte @BDebate.

 

Et pot interessar:

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.