Vés al contingut

Avui el Govern ha fet públic quines són les primeres cinc Comunitats RIS3Cat acreditades ─entre les que es troba la Comunitat coordinada per Biocat─ i que durant els propers 3 anys executaran els seus respectius plans d’actuació en forma de projectes col·laboratius d’alt impacte en termes d’innovació. Els projectes d’aquestes cinc Comunitats RIS3CAT se centren en algun dels àmbits sectorials que la Generalitat de Catalunya ha definit com a líders i on Catalunya té avantatges competitius: aplicacions digitals en biotecnologia i teràpies de salut (coordinada per Biocat); energia sostenible i eficient (coordinada per l’IREC); alimentació saludable i segura (coordinada per l’IRTA); mobilitat ecològica i nous dispositius de diagnosi (coordinada per FICOSA) i big data aplicada a la salut (coordinada per Leitat).

En el cas de la Comunitat RIS3CAT d’aplicacions digitals a teràpies i a biotecnologia en salut, amb Biocat com a entitat coordinadora, hi participen entitats com la Universitat de Barcelona, l’Hospital de Sant Joan de Déu, Eurecat o l’Institut Universitari de Ciència i Tecnologia. Aquesta Comunitat donarà resposta als principals reptes relacionats amb la salut, focalitzant-se en la millora de la innovació en salut, la qualitat de vida dels ciutadans i l’arribada al mercat de les innovacions.

La Generalitat de Catalunya, a través d’ACCIÓ, ha destinat 19,1 milions d’euros provinents dels fons FEDER a aquestes cinc Comunitats RIS3CAT. Es tracta de cinc grans projectes empresarials de recerca i innovació que es duran a terme fins el 2020 per part de 138 empreses, 64 agents tecnològics i de recerca catalans i altres organitzacions com clústers o entitats de suport a l’empresa, que invertiran 43,8 milions d’euros per desenvolupar-los. En total, aquests cinc projectes estaran desenvolupats per 1.300 professionals catalans de perfil tècnic, científic i empresarial.

En aquesta convocatòria s’han registrat 446 sol·licituds entre empreses i entitats. En una segona etapa s’obrirà una nova convocatòria per crear més Comunitats RIS3CAT, un procés que culminarà el 2020. Fins aleshores s’hi hauran destinat 72 milions d’euros provinents dels fons FEDER. 

 

Què són les Comunitats RIS3CAT?

Les comunitats RIS3CAT són agrupacions voluntàries d’empreses i agents del sistema d’R+D i innovació català que tenen per objectiu transformar l’economia catalana sectorialment a través de nous productes i serveis innovadors.

Es tracta d’una estratègia pionera a Europa posada en marxa per la Generalitat de Catalunya per transformar el teixit empresarial català des d’ara i fins al 2010. És la concreció pràctica de l’Estratègia per a l’especialització intel·ligent RIS3CAT, aprovada el 2014 pel Govern català i que va sorgir com a resposta a les directius marcades per la Unió Europea amb l’Estratègia Europa 2020.  Les Comunitats RIS3CAT són l’instrument a través del qual els diferents agents del sistema R+D+i dels sectors líders definits per la Generalitat de Catalunya podran obtenir ajuts dels fons FEDER de Catalunya 2014-2020 per portar a terme els seus projectes innovadors.

 

Amb el suport de:

ACCIÓ    FEDER

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.