Vés al contingut

La potenciació de les dades genòmiques humanes pel benefici de la societat, la creació de societats inclusives i integratives, la bioenginyeria per un envelliment saludable, els tipus de càncer associats a la dona, el virus del Zika o el microbioma són alguns dels reptes científics que abordarà el programa B·Debate 2017, una iniciativa de Biocat i l'Obra social “la Caixa” per impulsar el debat científic.

B·Debate va arrancar al 2009 i des de llavors uns 1500 ponents, i més de 9000 assistents, han ajudat a promoure la col·laboració, l’intercanvi obert i el debat durant les més de 60 trobades científiques internacionals organitzades per la iniciativa. 

 

El programa en detall

Les temàtiques que tractarà B·Debate el 2017 inclouen diferents àmbits de recerca biomèdica, però també altres àmbits que tinguin un impacte en la millora de la qualitat de vida de les persones. Les activitats es duran a terme en col·laboració amb destacades entitats i centres de recerca de Catalunya i amb suport i participació internacional.

Uns dels temes a debatre serà la caracterització del transcriptoma humà i les seves possibilitats per la recerca biomèdica, debat co-organitzat amb el Centre de Regulació Genòmica (CRG). Amb l'Institut Guttmann s’explorarà com crear societats més integratives i inclusives per les persones en rehabilitació a través de les TICs i les ciències socials aplicades a les Smarts Cities. També es discutiran les solucions que pot aportar la bioenginyeria al gran repte de l’envelliment poblacional, com la m-health, la robòtica o les teràpies regeneratives, en un debat co-organitzat amb l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC). Conjuntament amb l’Institut Català d’Oncologia (ICO), la Universitat de Vic, l’Hospital Clínic de Barcelona i el Vall d’Hebron Institut d’Oncologia, es tractaran els nous avenços en la prevenció i el tractament dels càncers que afecten a la dona. En l’àmbit de l’epidemiologia, l’Institut de Salut Global (ISGlobal) liderarà un debat on s’avaluarà el risc de transmissió, capacitat de resposta i els futurs reptes en salut pública relacionats amb el virus del Zika i altres arbovirus. Com a continuïtat dels dos últims debats centrats en el microbioma organitzats per B·Debate durant el 2015 i el 2016, hi haurà un altra activitat centrada en aquest tema de la mà d’IrsiCaixa. Finalment, també hi haurà un debat organitzat conjuntament amb la Universitat Pompeu Fabra (UPF), que se centrarà en la selecció natural en humans per entendre les nostres adaptacions, discutirà els darrers avenços i tendències en la detecció i la interpretació de les empremtes que la selecció adaptativa ha deixat als humans i entre poblacions.

Dins del programa B·Debate 2017, tindrà lloc també una nova Barcelona Conference on Epigenetics and Cancer (BCEC), que en aquest cas liderarà l’Institut de Biologia Molecular de Barcelona (IBMB-CSIC). S’analitzarà la translació de la recerca bàsica a les aplicacions clíniques de l’epigenètica del càncer, passant per la predicció, el diagnòstic i la teràpia personalitzada del càncer.

El programa ha estat configurat a partir de les propostes presentades a la convocatòria B·Debate 2017, que han estat seleccionades pel Comitè Científic de B·Debate format per experts i científics rellevants de diversos àmbits de la ciència a Catalunya. En la selecció dels projectes presentats, s’ha valorat tant la rellevància científica com l’interès social dels reptes plantejats, el potencial divulgatiu del coneixement i els continguts generats als debats i d’obtenció de solucions per a necessitats de la societat. També s’ha considerat el grau d'interdisciplinarietat de les temàtiques i l’impacte internacional de l’activitat.

 

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.