Vés al contingut

La futura oficina europea per als medicaments innovadors és una entitat prevista en el VII Programa Marc de Recerca de la Comissió Europea per a afavorir la investigació farmacològica. Per a Manel Balcells, president del Comitè Executiu de la BioRegió, assolir que Barcelona albergui l'oficina sobre medicaments innovadors és un objectiu prioritari, ja que es tracta d'una oportunitat per a convertir la ciutat en una atracció i que moltes indústries instal·lin aquí els seus centres de R+D+i.
Actualment la BioRegió està treballant en la candidatura coordinant les diferents institucions implicades. D'una banda, l'Ajuntament de Barcelona, que és el que ha de presentar la candidatura, la Generalitat, el Govern central i el Parc de Recerca Biomèdica, que és on estaria situada l'oficina, i amb Farmaindustria. La candidatura es presentarà a finals de febrer.

La Iniciativa Medicaments Innovadors
La IMI és una iniciativa conjunta de la CE i la Federació Europea de la Indústria Farmacèutica per a promoure projectes de col·laboració, amb els objectius de suprimir obstacles en el desenvolupament de les noves medicines mitjançant R+D; incrementar l'accés dels ciutadans europeus a millors medicaments i aconseguir la integració i coordinació de polítiques europees d'innovació i recerca.

Òrgans de decisió i Suports
La candidatura de Barcelona a seu de l'Oficina de la IMI compta amb el suport del Govern de la Generalitat de Catalunya, la Plataforma Espanyola de Medicaments Innovadors, Farmaindustria i el Sector de Promoció Econòmica de l'Ajuntament de Barcelona, entre d'altres. Aquesta candidatura ha de ser defensada pels representants del Govern de l'Estat Espanyol en Consell de Ministres davant dels socis comunitaris.

La Plataforma Tecnològica de Medicaments Innovadors
La Plataforma Espanyola de Medicaments Innovadors pretén estimular la recerca biomèdica en nous medicaments a través de la cooperació entre tots els agents del sector. Té per objectius:


  • Crear un fòrum de tots els actors interessats en el progrés d'R+D.
    Facilitar el diàleg bidireccional entre les iniciatives espanyoles i europees.
  • Elaborar una agenda d'àrees de recerca prioritàries.


• Promoure projectes de recerca que impliquin col·laboració entre els actors.L'Oficina Europea de la IMI
L'oficina europea de la IMI ha de ser l'òrgan gestor polític i executiu de la iniciativa. Les seves responsabilitats inclouran l'establiment d'accions prioritàries amb una comissió d'experts; llançament de les convocatòries; coordinació d'avaluadors internacionals; gestió i seguiment de projectes; seguiment de contractes i establiment de consorcis i avaluació periòdica dels projectes.

Candidatura espanyola: ¿per què la IMI és important per a Espanya?
La IMI aporta beneficis per a Espanya:


  • Per ser referent europeu i mundial en el camp dels medicaments innovadors.
  • Atraurà professionals d'alt nivell a Espanya.

  • Pels intercanvis d'investigadors entre països membres.


• Afavorirà la inversió a Espanya per part d'empreses estrangeres.La candidatura de Barcelona
Catalunya i la seva capital, Barcelona, mostren una especial sensibilitat cap als temes biomèdics. Destaca la seva excel·lència investigadora i el fet que la biotecnologia i la biomedicina són per a Catalunya un projecte de país, a més dels seus nombrosos atractius.

La seu: PRBB
El Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona s'ofereix com a seu de l'oficina de la IMI, proporcionant un enfocament actual per a donar respostes a afers relatius a la biomedicina bàsica y clínica.

Anar al document IMI Strategic Research Agenda

Més informació: Àrees d'Innovació i de Comunicació i Relacions Institucionals. Biocat, BioRegió de Catalunya. mdaban@bioregiocat.net

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.