Vés al contingut

El Regne Unit va sortir de la Unió Europea el 31 de gener del 2020. El 31 de desembre d’aquest any, sortirà també de la unió duanera i el mercat únic de la UE. Això comportarà un seguit de canvis i, doncs, les empreses de les ciències de la vida catalanes s’han de preparar per fer-hi front. El Departament de Comerç Internacional del Regne Unit està disponible per proporcionar informació i donar suport a l'ecosistema de les ciències de la vida de Catalunya.

En aquest temps d’incertesa per la crisi de la COVID-19, és més important que mai protegir el nostre comerç fonamental i els fluxos d’inversió. No només en benefici de les empreses d’exportació, sinó també per als clients i treballadors. Els seus llocs de treball i mitjans de subsistència depenen d’aquesta relació comercial. L’any passat, Catalunya va exportar 4.300 milions d’euros en béns al Regne Unit, i va ser, amb diferència, la regió espanyola que més va exportar a aquest país. El mateix any, el Regne Unit va ser el país que més va invertir a Catalunya. Pel que fa al sector de les ciències de la vida, el Regne Unit i Catalunya tenen una magnífica relació, basada en col·laboracions destacades en recerca i relacions comercials durant molt temps. El Govern del Regne Unit es compromet a donar suport a aquestes relacions a mesura que evolucioni aquesta relació.

Per això, el Departament de Comerç Internacional del Regne Unit ha llançat una campanya per ajudar els negocis de la Unió Europea a preparar-se per al final del període de transició Regne Unit-Unió Europea, que acabarà el 31 de desembre del 2020, i ha presentat un seguit de fórmules per ajudar les empreses a adaptar-se a les noves normatives que entraran en vigor el dia 1 de gener del 2021.

Actualment, el Regne Unit està en negociacions amb la Unió Europea amb l’objectiu d’arribar a un Acord de Lliure Comerç sense aranzels ni quotes i que entri en vigor l’1 de gener del 2021. Tanmateix, és important tenir en compte que independentment dels resultats de les negociacions d’aquest acord, el Regne Unit serà un «tercer país» i, com a tal, s’estipularan nous requeriments per a la circulació de béns entre el Regne Unit i la Unió Europea.

Ara és el moment que les empreses catalanes revisin les noves normatives i es preparin per als canvis per tal de poder seguir fent negocis amb el Regne Unit més enllà del 2020. Per exemple, a partir del 2021, les empreses hauran de presentar declaracions de duana quan transportin els seus béns entre la Unió Europea i el Regne Unit. Si la teva empresa no ha completat els règims duaners adequats, és possible que parin els béns a la frontera. També és important controlar els processos d’importació amb les autoritats duaneres espanyoles.

El Regne Unit ha anunciat que portarà a terme un plantejament per etapes, la qual cosa significa que introduirà alguns controls per fases i no tot alhora l’1 de gener del 2021. Això donarà més temps a les empreses que també estan fent front a les dificultats de la pandèmia de la COVID-19 per adaptar-se a aquesta nova regulació. Això també és aplicable als controls a les fronteres (tal com s’explica al Model Operatiu Fronterer del Regne Unit), així com als processos reguladors.

Per exemple, per ajudar a garantir la continuïtat de subministrament de medicines i dispositius mèdics, des del dia 1 de gener del 2021, en qualsevol dels escenaris, el Regne Unit reconeixerà de forma unilateral determinats processos reguladors de la Unió Europea per un temps limitat. Aquestes mesures anomenades «de transició» inclouen l’acceptació de determinats dispositius amb distintiu CE; d’assajos de lots de medicaments per a humans duts a terme a la UE; i el reconeixement de llicències de productes autoritzats centralment (CAP, Centrally Authorised Products) com a titulars d’autorització de comercialització (MA, Marketing Authorisation). El Regne Unit també ha publicat una guia sobre com registrar assajos clínics a partir del 2021.

El Govern del Regne Unit està fermament compromès a convertir-se en una superpotència mundial en ciència i continuar col·laborant internacionalment en recerca científica, per exemple, en la lluita contra la COVID-19. Això explica que, encara es posi fi a la lliure circulació de persones amb la sortida del Regne Unit del mercat únic, aquest ha llançat el sistema de visats de via ràpida Global Talent per atraure els millors científics de tot el món.

Si voleu obtenir més informació sobre aquests canvis, us podeu inscriure als webinars i consultar els llocs web del Departament d’Estratègia Industrial, Energia i Empresa i del Departament de Comerç Internacional i consultar les actualitzacions i presentacions de diapositives dels webinars de l’Agència Reguladora de Medicaments i Productes Sanitaris del Regne Unit. També podeu visitar la pàgina principal de Keep Business Moving per estar actualitzats periòdicament.

L'equip de biotec i farma del Departament de Comerç Internacional del Regne Unit a Barcelona ajuda les empreses catalanes i els investigadors interessats a establir-se al Regne Unit, així com a unir proveïdors anglesos amb les necessitats del sector farma i biotec de Catalunya. Continuem amb aquesta feina de finançament i comerç, així com amb suport personalitzat per a empreses en la sortida del Regne Unit de la Unió Europea. 

L'equip de biotec i farma del Departament de Comerç Internacional del Regne Unit a Barcelona estan disponibles per a l’ecosistema de la BioRegió, amb l’objectiu de donar-vos informació acurada, establir reunions, i posar en contacte les empreses i els emprenedors amb la seva xarxa d’experts.

 

Per a més informació, contacteu amb Jessica Griffiths, Senior Trade & Investment Advisor, Departament de Comerç Internacional del Regne Unit, Consolat Britànic a Barcelona.

Jessica Griffiths: Jessica.griffiths@fcdo.gov.uk

Aurora Ortega: aurora.ortega@fcdo.gov.uk

#keepbusinessmoving 

 https://www.gov.uk/eubusiness

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.