Vés al contingut

galeria

Des d'una multinacional farmacèutica fins a una start-up biotecnològica, totes les empreses necessiten comunicar als seus stakeholders. Per què? Enric Rello, CFO d'Oryzon, ho ha dit encertadament: "Tot allò que no es coneix, no existeix”. Rello, juntament amb altres comunicadors i emprenedors de l'àmbit de les ciències de la vida i la salut, han explicat les seves lliçons apreses a la jornada Lessons Learned: Comunica...què? Estratègies de comunicació per fer créixer la teva empresa organitzada per Biocat i CataloniaBio el dia 4 d'octubre al Parc Científic de Barcelona.

Estratègia i planificació, “res d'improvització” recomanen des de la biotecnològica Oryzon, que cotitza a la borsa, “treballem amb un News flow per tenir regularitat". El calendari de continguts pot incloure des d'informació corporativa, passant per la científica i la financera. L'equip amb el qual compten és intern i extern (agència de comunicació).

La comunicació engloba diferents àmbits com són la identitat corporativa, la relació amb els mitjans de comunicació o la presència a Internet (digital). Tots en conjunt, i de forma coordinada, ens ajudaran a donar reputació a l'empresa i la posicionaran al mercat i a la societat. “El missatge, l'objectiu i l'audiència són claus per a una comunicació efectiva” ha dit Cristina Fontgivell, periodista i Brand, Marketing & Communications Assistant Director d'EY Spain.

 

Imatge corporativa per enamorar

Moltes empreses solen deixar en últim terme la identitat corporativa, això si l'acaben abordant... Neuroelectrics és un bon exemple on emmirallar-se. La seva aposta pel disseny gràfic i de producte d'alta qualitat transmet perfectament els valors de la companyia: innovació i internacionalització, a més d'una harmonia global. "O el producte enamora el client o passes a ser low cost" ha explicat Guillem Mitjà, director d'Operacions de l'empresa de dispositius mèdics. Mitjà ha mostrat una foto de les instal·lacions de Neuroelectrics i l'efecte en algunes persones del públic ha estat immediat: “Oh! Jo vull venir a casa vostra!”. La identitat corporativa ens ajuda, doncs, a captar talent, clients i socis.

Pel que fa a la relació amb els periodistes és important que sigui “propera, honesta i coherent" recomana Cristina Fontgivell.

En tots els sectors, però especialment en la salut, la presència a internet ofereix visibilitat i arribar al públic amb costos raonables. "El teu web és casa teva" ha remarcat Mònica Moro, responsable de Comunicació, eBusiness i RSC de Menarini. El web ha de tenir la imatge, els continguts, la usabilitat i el posicionament en buscadors que necessiti en cada moment l'empresa i això evoluciona. A més, cal generar continguts propis regularment (notícies, vídeos, podcast, apps, infografies...). La tendència en aquest sentit és el multimèdia.

Pel que fa les xarxes socials, s'han d'escollir en funció d'on tenim el públic objectiu, no és necessari interactuar en totes ja que no les podrem mantenir. Sanofi, per exemple, aposta per Twitter a l'hora d'acostar-se als pacients a través del Campus Sanofi. El seu director de Comunicació, Alex Pérez, ha explicat a la Lessons Learned que des de les farmacèutiques "no hem sabut comunicar els valors de les companyies. La priorirat avui és parlar dels pacients”. Aquesta és una bona línia editorial, però cada empresa l'ha de definir en funció dels seus objectius empresarials i la fase en què es troba (comercialitzant producte, captant inversió...).

 

La comunicació patida per un emprenedor

De totes les experiències presentades a la Lessons Learned, escoltar el punt de vista de Joan Bertran, cofundador i CEO de Cebiotex ha estat especialment interessant. Cebiotex és una spin-off de la Universtat Politècnica de Catalunya (UPC) i l’Hospital Sant Joan de Déu que fa recerca en càncer infantil. Recentment, Bertran ha treballat en una campanya de comunicació per aixecar 600.000 euros de micromecenatge a la plataforma Capital Cell. Ha comentat que cal “creure-s'ho i comunicar sense dubtes per generar confiança”. També, fer-ho amb “passió i delegar a un equip professional, tot i que l'emprenedor ha de pilotar la comunicació des de primera línia, destinar-hi hores i... disfrutar-hi". Cebiotex va ser guanyador al BioEmprenedorXXI en l'edició del 2013.

Mira el vídeo de les Lessons Learned.

 

L'última jornada d'aquest 2016 serà el dia 29 de novembre i parlarem de l'accés al mercat. T'hi esperem!

 

Crònica de l'anterior Lessons Learned:

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.