Vés al contingut

REDACCIÓ

El Ministeri de Ciència i Innovació (MICINN) posarà en marxa amb caràcter immediat, a través del Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial (CDTI), un paquet de deu mesures per reforçar el suport a les empreses innovadores. Aquestes mesures es van acordar ahir durant la reunió que la ministra de Ciència i Innovació, Cristina Garmendia, va mantenir amb els màxims responsables de les patronals, Juan Rosell (CEOE) i Jesús Terciado (CEPYME).

Les mesures atenen a l'actual conjuntura de recuperació econòmica i serviran per facilitar el creixement i la generació d'ocupació a les empreses innovadores, segons la ministra, tal com havien demanat els signants de l'Acord Social i Econòmic a principis de febrer (Govern, patronal i sindicats).

Més recursos per a les empreses:

  • El CDTI augmentarà en un 15% aquest any els fons dedicats al finançament de projectes d'innovació empresarial.

Nous programes:

  • Es llança un nou programa, denominat INNPRONTA, dotat amb 120 milions d'euros, i orientat al finançament de grans consorcis de recerca, amb un tamany mínim de 15 milions d'euros en 4 anys. Les pimes podran obtenir una subvenció superior al 47%.
  • Es crea un nou instrument, FEDER-INTERCONNECTA, orientat específicament al finançament de projectes de recerca en empreses ubicades a Andalusia, Extremadura i Galícia, i que comptarà amb cofinançament Europea.

Mesures de caràcter extraordinari:

  • El CDTI incrementarà en un 10%, durant un any, la cobertura dels seus ajuts, de manera que podran arribar fins al 85% del pressupost del projecte respecte el 75% actual.
  • Durant un any, s'augmentarà el límit de les despeses indirectes finançables pel CDTI, des del 25% actual fins al 30%. Amb aquesta mesura es dóna resposta a una demanda històrica del teixit productiu.

Una administració més àgil i menys burocràtica:

  • Per facilitar la planificació de les empreses i l'accés als ajuts, el CDTI ha establert un compromís de resposta de tres mesos per a l'avaluació i resolució dels projectes, una vegada que l'empresa hagi complimentat adequadament seva sol·licitud.
  • En les properes setmanes es comunicarà a cada una de les 3.500 empreses innovadores que són usuàries del CDTI un agent de referència, que actuarà com a punt de contacte en el centre. L'objectiu és avançar cap a una atenció personalitzada que faciliti la relació amb els usuaris.

Especial atenció a les pimes:

  • Amb l'objectiu de facilitar la liquiditat de les pimes innovadores, s'incrementarà en un 20% la bestreta del pressupost aprovat per a tots els ajuts concedits pel CDTI a les pimes. D'aquesta manera les empreses rebran anticipadament i sense garanties el 30% de l'ajut concedit, en comptes del 25% actual.
  • Es mantindrà durant el 2011 l'exempció d'avals i garanties financeres a aquest col·lectiu en els mateixos termes en la qual va ser aprovada amb motiu del pla anticrisi posat en marxa pel MICINN el 2009.

Compra pública innovadora:

  • El MICINN es compromet a fomentar actuacions de compra pública innovadora i de capital risc mitjançant diversos instruments que es definiran conjuntament amb la CEOE i CEPYME en les properes setmanes.

Aquestes mesures se sumen a les de l'Estratègia Estatal d'Innovació i altres recentment aprovades pel Govern espanyol com l'augment de les deduccions fiscals per innovació (d'un 8% a un 12%) que recull la Llei d'economia sostenible, o l'adaptació dels criteris d'avaluació d'investigadors per donar un major pes a la generació de noves patents.

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.