Vés al contingut

Científics de l’IRB Barcelona en col·laboració amb la Universitat Rovira i Virgili i diversos hospitals espanyols (Hospital del Mar, Hospital Clínic de València i IISS-Fundació Jiménez Díaz) han posat al descobert per primera vegada que les cèl·lules tumorals del càncer de mama necessiten captar greixos per seguir proliferant.

L’estudi, publicat a la revista Nature Communications, analitza més de 500 mostres clíniques de pacients amb diferents tipus de tumor de mama i posa de manifest que en el 85% dels casos hi ha nivells elevats de la proteïna LIPG, un enzim que es troba a la membrana cel·lular i que s'encarrega de captar greixos de l'exterior. Els investigadors han demostrat que en models animals i en cèl·lules tumorals si se'n bloqueja l'activitat, el tumor deixa de créixer.

Fins ara se sabia que les cèl·lules cancerígenes captaven glucosa de l’exterior i que reprogramaven el seu funcionament per tal de produir més lípids, però aquesta és la primera vegada que es posa de manifest la necessitat de les cèl·lules tumorals d’importar lípids externs.

Aquesta descoberta “podria representar un taló d'Aquil·les per al càncer de mama" explica Roger Gomis, investigador ICREA i cap de grup de l'IRB Barcelona, “si trobéssim una substància que anul·lés l’activitat de LIPG es podria convertir en la base d’una quimioteràpia més eficaç, però menys tòxica que les actualment disponibles”. Gomis és el líder de l’estudi conjuntament amb Joan J. Guinovart, director de l'IRB Barcelona i catedràtic de la Universitat de Barcelona, qui apunta que “al tractar-se d’una proteïna de membrana és potencialment més fàcil aconseguir una molècula farmacològica que pugui bloquejar la seva activitat”.

El descobriment d’aquesta nova diana terapèutica podria suposar un abans i un desprès en les teràpies oncològiques ja que com explica Felipe Slebe, primer firmant del treball, “la funció de la proteïna LIPG no sembla indispensable per a la vida, de manera que la seva inhibició generaria menys afectes adversos que altres tractaments”. I és que segons dades de la OMS, cada any es diagnostiquen al món 1,38 milions de casos nous de càncer de pit, sent el més freqüent en dones a l’estat espanyol.

De moment, però, no es pot afirmar encara que les persones amb sobrepès tinguin més probabilitats de desenvolupar càncer, ja que aquesta és una altra línia de recerca en la qual s’està treballant.

 

Publicació relacionada: 

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.