Vés al contingut

El primer mes de 2021 ens ha portat l’inici de la vacunació contra la Covid-19 a residències i centres sanitaris. Aquest gener s’han estat administrant les vacunes de Pfizer i de Moderna, tot i que és previst que l’Agència Europea del Medicament (EMA) aprovi la d’AstraZeneca – Oxford de manera imminent. També ha estat el mes que la comunitat científica ha proporcionat detalls sobre les noves variants del coronavirus SARS-CoV-2, que està fent anar de corcoll a Governs i professionals sanitaris. A la BioRegió, l’any ha arrencat amb força per a un bon nombre de startups que han aconseguit finançament i per a algunes farmacèutiques locals.

Ability Pharma, centrada en el desenvolupament de compostos anticancerosos orals, ha signat un acord d’inversió de tres milions de dòlars amb l’empresa xinesa SciClone Pharmaceuticals, que passa a ser sòcia de la biotec instal.lada a Cerdanyola del Vallès. Recentment també ha tancat amb èxit una campanya de crowdfunding de dos milions d’euros a través de Capital Cell. Per la seva banda, RUTI Immune -filial d’Archivel Pharma- ha aconseguit 1,6 M €, també mitjançant Capital Cell, per continuar desenvolupant la seva vacuna contra la Covid-19. A més, Inbiomotion, spin-off del IRB que desenvolupa una solució diagnòstica de càncer de mama, ha tancat una ronda de finançament liderada per Alta Life Sciences. L’ampliació de capital -de la qual no s’ha especificat la quantitat- servirà per completar el procés regulador i preparar el llançament al mercat de cara el 2022. I Devicare, especialitzada en solucions tecnològiques per al diagnòstic i control en l’àmbit de la urologia, ha tancat una ronda de 2,4 M € amb Advanced MedTech, propietat del fons de Singapur Temasek Holdings. Amb el finançament podrà avançar en el desenvolupament de Lit-Control, solució no quirúrgica per a la litiasi renal. I la recentment constituïda Aptadel Therapeutics, spin-off de l’IDIBELL i la Fundació Alba Pérez per lluitar contra el càncer infantil, ha tancat una ronda de finançament seed de 2,1 M €. També han tancat rondes Cornea Project (1 M €), New Born Solutions (600.000 €) i Dive Medical (300.000 €, inversió liderada per Bstartup Health).  I està d’enhorabona BrainGaze, que ha estat seleccionada pel programa d’acceleració de Pepsico -és l’única startup de l'Estat al programa. L’empresa liderada per Laszlo Bax rebrà mentorització i 20.000 €, amb el potencial d’obtenir-ne 100.000 més al final del programa.

Impuls de la Covid-19 a les farmacèutiques locals

La pandèmia de Covid-19 està impulsant l’activitat i el creixement d’algunes de les principals farmacèutiques de la BioRegió. El contracte de Rovi per fabricar la vacuna de Moderna preveu una millora del 80% dels seus beneficis respecte a les xifres d’abans de la pandèmia (prediu un benefici de 70 M € el 2021, respecte dels 39 M € de 2019). I Reig Jofre ha anunciat que el mes de maig començarà a fabricar la futura vacuna de Janssen, encara pendent d’aprovació per les agències reguladores. Per la seva banda, Grífols s’ha impulsat en borsa gràcies a l’assaig d’un medicament que podria donar immunitat contra la Covid-19

Salvat ha entrat al mercat xinès amb un fàrmac per tractar l’otitis, Cetraxal Plus, comercialitzat al nostre país des del 2002. Almirall ha signat una aliança amb la biotec Tyris Therapeutics per desenvolupar teràpies gèniques per a malalties dermatològiques minoritàries d'origen genètic. La companyia de la família Gallardo s’ha quedat amb el 100% del grup hospitalari Vithas al comprar el 20% que estava en mans de Criteria Caixa. I recentment ha nomenat un CEO interí, Mike Mclellan, mentre treballa per poder fitxar-ne un de definitiu. A més, Galenicum ha obtingut un préstec del BEI de 20 M € que utilitzarà per impulsar nous programes terapèutics i projectes de creixement, com les noves instal.lacions a Esplugues de Llobregat. 

I una bona notícia per a la BioRegió que hem conegut al gener ha estat l’anunci que Alliance Healthcare invertirà 35 milions a Catalunya per posar en marxa un complex a Viladecans, on tindrà les seves oficines centrals i un centre d’I+D. 

Vall d’Hebron i Bellvitge: al capdavant en trasplantaments 

Una mostra de la bona salut dels hospitals de la BioRegió són notícies com el fet que l’Hospital de la Vall d’Hebron sigui el centre de l’Estat que ha realitzat més trasplantaments el 2020 (265). I també que l’Hospital de Bellvitge ha estat l’hospital amb més trasplantaments de ronyó (148), liderant el rànquing per segon any consecutiu. A més, el Germans Trias i Pujol i la Vall d’Hebron han publicat un important estudi científic a tenir en compte sobre la Covid-19: un de cada quatre pacients de Covid-19 a l’UCI pateix trombosi, en molts casos, asimptomàtica. A més, l’Hospital Clínic ha llançat un interessant estudi sobre la Covid-19 amb dos enfocaments: per una banda, investigarà els factors de risc que fan que alguns malalts presentin una insuficiència respiratòria greu i, per l’altra, analitzarà per què alguns pacients tenen seqüeles respiratòries a llarg termini. I a principis d’any hem conegut els resultats de l’estudi que es va fer a la sala de concerts Apolo el desembre passat: cap dels assistents va contagiar-se de Covid-19 gràcies al test d’antígens que es va fer abans que entressin a la sala i al cribatge posterior. L’assaig el van organitzar Primavera Sound i la Fundació Lluita contra la Sida i les Malalties Infeccioses. Per la seva banda, l’Hospital de Bellvitge ha llançat un servei de telemedicina per a pacients d’ELA, LinkELA, per facilitar el tractament i acompanyament d’aquests malalts.

En resum, una entrada d’any amb empenta per a la BioRegió que confiem continuarà en creixement al llarg de tot el 2021!.

 

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.