Vés al contingut

Biocat publica cada mes un resum mensual de les notícies més rellevants protagonitzades per les empreses i entitats de recerca de la BioRegió. Aquest mes, com no podia ser d’una altra manera, l’actualitat ha quedat absolutament monopolitzada per la Covid-19 i la crisi sanitària i econòmica que se’n deriva: us recomanem donar un cop d’ull a quines són les iniciatives catalanes que han sortit per investigar contra la Covid-19, les convocatòries d’ajut actualment disponibles per finançar aquest tipus d’iniciatives, i els assajos clínics que s’estan fent arreu del món per afrontar el virus. També us podeu subscriure al recull de premsa gratuït de Biocat per rebre cada matí les darreres novetats de la crisi i seguir-nos a les xarxes socials.

Repassem tot seguit algunes novetats alienes a la Covid-19 que han passat aquest mes de març a la BioRegió de Catalunya. I comencem parlant d’inversió:

Asabys Partners ha anunciat el seu tercer tancament i incorpora com a inversor principal FondICO Global, amb 15 milions d’euros compromesos. En aquesta ampliació de capital s'incorporen inversors ja existents i persones del món de la tecnologia mèdica com l'expresident de Medtronic a Espanya, Javier Colás, i altres inversors privats. A més, Asabys Partners ha anunciat la incorporació de Maite Malet al seu equip d'inversió per reforçar l'àrea d'inversions en salut digital terapèutica.

Per la seva banda, Inveready ha liderat una ronda de finançament d’1 milió d’euros a la startup catalana Qrem per al desenvolupament d’un dispositiu mèdic. Amb la mateixa xifra, Avançsa, el holding empresarial de la Generalitat de Catalunya, ha invertit 1 milió d’euros en la firma de dispositius mèdics Neos Surgery. També en l’àmbit de tecnologies mèdiques, Aortyx ha tancat una ronda de 650.000 € liderada per Genesis Ventures. Per la seva banda, ZeCardio Therapeutics ha llançat una ronda de finançament de 800.000 € a través de Capital Cell per impulsar el desenvolupament de les seves molècules en fases més avançades. També hi ha moviments a Devicare, que dona entrada al seu accionariat a Successful Ventures després de la seva expansió a Orient.

Pel que fa al finançament públic, la Comissió Europea destina 3,4 milions d’euros a Ability Pharma i Pharmacelera en el marc d’una nova convocatòria d’Horizon2020. Ability Pharma també ha rebut 5 milions d'euros del Programa Pilot Horizon Europe EIC Accelerator per realitzar un assaig clínic fase 2b en pacients amb càncer de pàncrees avançat.

 

Noms propis

CataloniaBio & HealthTech ha renovat aquest mes la presidència i quatre vocals de la junta directiva actual (2018-2022): Judit Anido, Cofundadora i Directora General de Mosaic Biomedicals, és la nova presidenta de la patronal, mentre que els nous vocals són Marta Palicio, Directora d’Innovació de Biokit; Carme Lagunas, R&D Strategy and Planning Advisor FAB de Ferrer; Alfons Nonell, CEO de The Patients Resource, i Joan Comella, CEO del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR).

Canvis també a la junta directiva de l’Associació Espanyola de Medicaments Genèrics (Aeseg), que ha escollit Raúl Díaz-Varela, President de Kern Pharma i Vicepresident del Grup Indukern, com a president per als 2 propers anys.

En l’àmbit de la recerca, Cristina Maragall Garrigosa ha ha estat nomenada presidenta del patronat de la Fundació Pasqual Maragall en substitució de la seva mare, Diana Garrigosa.

 

Recerca, més enllà de la Covid-19

Els centres de recerca i hospitals catalans estan aquest mes completament bolcats en la lluita contra la Covid-19, però també hem llegit altres novetats en l’àmbit investigador.

Aquest mes s’ha confirmat la cura del VIH del ‘Pacient de Londres’ i s’ha presentat un tercer cas de remissió del virus a llarg termini: el ‘Pacient de Düsseldorf’. Ambdós casos s’integren dins del consorci internacional IciStem, coordinat conjuntament per l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa i el University Medical Center d’Utrecht (Holanda).

En oncologia, investigadors de l’IDIBELL han descobert que la vacuna del virus del papil·loma preveu el 90% dels càncers de cèrvix. A més, s'ha signat una nova col·laboració: Gebro Pharma, el Clínic i l'IDIBAPS investigaran junts noves teràpies pel glioblastoma.

En altres especialitats, Vall d’Hebron ha participat en un estudi internacional que perfila el mapa genètic més ampli conegut fins ara sobre trastorns psiquiàtrics; un altre assaig en el qual ha participat l’Hospital Clínic ha comprovat l’eficàcia d’un anticòs monoclonal en l’hipercolesterolèmia familiar greu, i investigadors de l’IMIM han descobert una de les peces clau per generar cèl·lules mare de la sang al laboratori. Els seus veïns de l’ISGlobal han desvelat en un estudi que l’augment de pes en l’edat adulta es relaciona amb un major declivi en la funció pulmonar. D’altra banda, un estudi liderat per diversos centres d’investigació de la BioRegió ha identificat NCAM2 com una proteïna clau en la formació de l’hipocamp i el còrtex, estructures cerebrals fonamentals per a l’aprenentatge cognitiu.

Tanquem parlant de premis i internacionalització. El Barcelona Institute of Science and Technology (BIST) ha lliurat els BIST Ignite Awards 2020 —dotats amb 50.000 euros cadascun—als projectes BIOSPAD, impulsat per l’IFAE, l’ICFO i l’IMB-CNM, i BIOVAC, de grups de l’ICN2 i l’IBEC, i el centre tecnològic Eurecat ha inaugurat a Santiago de Xile la seva primera seu internacional a Llatinoamèrica.


 

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.