Vés al contingut

Nou rècord d’inversió a la BioRegió i més fons disponibles

En un any que es presentava difícil a causa de la pandèmia de la Covid-19, el sector de les ciències de la vida i la salut no han parat de créixer i accelerar-se. Les transaccions econòmiques constaten que la pandèmia ha disparat la inversió en les startups de salut, tal i com destaca la darrera revisió de l’Informe de la BioRegió amb les xifres d’inversió aixecades per les companyies emergents en 2020: 226 milions d’euros, gairebé el doble que l’any anterior. El capítol 2 actualitza les principals operacions, inversors i fonts de finançament, entre les quals s’hi troben plataformes com Capital Cell, que continua creixent, i que està contribuint a impulsar a startups com Aortyx, que aquest mes  ha obert una ronda de finançament d'1,6 M€ a través d’una campanya d’equity crowdfunding per avançar en el seu prototip d’empelt per reparar disseccions aòrtiques i regenerar el teixit malmès.

Una altra gestora de capital risc que manté en positiu la seva activitat ha estat Inveready, que  ha llançat un fons d'equity de 20 M€ per a invertir directament en el capital d'empreses en creixement que cotitzen en mercats alternatius. La gestora compta amb 136 companyies actives i més de 400 M€ sota gestió. 

En l’àmbit europeu, una nova font de finançament molt interessant ha estat l’anunci de l'EIC (European Innovation Council) que compta amb  10.000 M€ per a finançar projectes científics europeus fins el 2027. Per entendre les diferents ajudes us suggerim el darrer post d’en Pere Condom, on explica de manera entenedora les diferents tipologies d’ajudes que hi s’han desplegat.

Pel que fa a startups, Flomics Biotech ha obert la seva primera ronda de finançament externa amb la que esperen obtenir mig milió d’euros. Els diners aniran destinats a ultimar un test per a diagnosticar malalties complexes. També, Cebiotex ha tancat la 4a ronda d'inversió de 2,2 M€ i progressa amb els seus assaigs en pacients adults. Recordem que el tractament antitumoral de l’startup catalana ha estat reconegut com a una de les 100 teràpies emergents del món en el sarcoma de teixits tous. 

Per altra banda, Reveal Genomics, spinoff de l'Hospital Clínic de Barcelona i el Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO), ha aixecat 500.000 € d'un business angel nacional, per dur a terme dos projectes que aborden el càncer de mama. La companyia preveu treure el seu primer test el 2023. Seguint amb el càncer de mama, el Grup Irsi, una associació d’empordaneses afectades de càncer de mama, ha fet una donació de 10.000 euros a l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona Dr.Josep Trueta (IDIBGI), amb l’objectiu de col·laborar en la investigació contra aquesta patologia.

Recerca capdavantera d’hospitals i empreses 

Una bona notícia d’aquest mes la trobem a  l’Hospital Clínic de Barcelona per haver estat el primer centre de Catalunya a realitzar cirurgies robòtiques de pròtesis de genoll mitjançant el robot Zimmer ROSA (Robotic Surgical Assistant). També celebrem el primer trasplantament creuat de ronyó infantil a Espanya, una operació extremadament complexa que ha estat liderada per l’Hospital Sant Joan de Deu i l’Hospital Clínic de Barcelona. Per altra banda, un estudi liderat per l’Institut de Recerca Vall d’Hebron (VHIR) ha demostrat que les cèl·lules del sistema immune presents al líquid cefaloraquidi reprodueixen les característiques de les cèl·lules que es troben a les metàstasis cerebrals, i, per tant, poden actuar com a marcadors per predir la resposta a la immunoteràpia. En la mateixa línia, el VHIO iniciarà un assaig clínic amb el fàrmac oncològic Omomyc, desenvolupat de forma conjunta amb Peptomyc. Aquest fàrmac impedirà el creixement tumoral de manera segura i sense generar efectes adversos severs.

Un dels destacats del mes han estat els resultats positius de l’assaig clinic d’Aelix Therapeutics i la seva vacuna contra el VIH, que ha demostrat eficàcia per a evitar, retrassar o mantenir el rebrot viral. Per la seva banda, Oryzon ha portat per primer cop a EEUU els assajos del seu fàrmac contra l’Alzheimer, que desenvoluparà en paral·lel a Europa. En la mateixa línia de recerca, Neuroelectrics ha presentat Startstim, una gorra sense fils que llegeix l'activitat cerebral a través de corrents elèctrics de baix voltatge que permetrà excitar el cervell per a personalitzar el tractament de la depressió, l’Alzheimer o l’epilèpsia. I una darrera notícia en l’àmbit de les startups és l’actualització de la plataforma de monitoratge remota de HumanITcare, que permet al metge seguir diferents biomarcadors i constants vitals del pacient i que ja es troba en actiu en hospitals punters de diversos països.

En gran empresa, la Fundació Grífols ha comprat 25 centres de donació de plasma a  BPL Plasma LLC (EUA) per 370 M$, seguint el seu pla estratègic d'assegurar el subministrament de teràpies plàsmiques. Preveu obrir entre 15 i 20 centres més de plasma el 2021. A més, ha comprat el 56% restant de Gigageninc per 67 M€, assolint així el 100% de l'empresa. Com a novetat, la píldora GigaGen ha rebut recentment l'aprovació de la FDA per un fàrmac per tractar la covid19, que podria entrar en fase I a la primavera.

No cal dir que la recerca en Covid-19, i destaca la participació de l’Hospital de Berga en un assaig clínic amb plasma, un estudi liderat per l'Hospital Germans Trias i Pujol, enacpçalat pels doctors Oriol Mitjà i Bonaventura Clotet. O l’empresa catalana Palens, situada a Vilassar de Mar, on es fabricaran  les primeres mascaretes del món del tipus FFP2 biodegradables, desenvolupades per l’Institut d’Agroquímic i Tecnologia dels Aliments (IATA-CSIC) de València, que actualment estan en fase d’evaluació per a obtener la certifiació europea CPA FFP2 i properament es trobaran al mercat.

Nous projectes i iniciatives a la ciutat

Diferents iniciatives d’innovació  que ben segur impactaran positivament en l’ecosistema de l’àrea metropolitana de Barcelona han vist la llum aquest mes de març. 

L’Hospital Clínic i Leitat han creat de forma conjunta el Clinical Advanced Technologies Institute (CATI), un centre d'innovació tecnològica en salut que obrirà el 2024 i que reunirà a empreses, universitats i entitats, amb vocació internacional, per desenvolupar tecnologia pròpia i impulsar la transferència de la ciència al mercat. 

Seguint amb iniciatives de finançament, cal destacar també la iniciativa que l’Ajuntament de Barcelona ha posat en marxa sota el nom “Barcelona Accelera”, per fer arribar 10 M€ a sis fons capital risc per invertir en startups de la ciutat.

Per altra banda, l’entitat Barcelona Health Hub ha presentat el projecte sota el nom “Barcelona Health Hub 5G Design”, el qual consisteix en un laboratori 5G en el camp de la salut. Aquest espai busca ser un punt de trobada d’empreses, entitats i organitzacions al voltant de la tecnologia 5G per donar resposta als reptes i necessitats de les verticals del sector sanitari. 

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.