Vés al contingut

Nou rècord de finançament en startups i scaleups de salut de Catalunya

445 milions d’euros ha estat la xifra que han captat les startups i scaleups de salut de Catalunya el 2022. Una dada rècord que, a més, ha esdevingut històrica pel moment d’incertesa social, política i econòmica pel complex escenari internacional en què ha succeït. Aquest i d’altres indicadors s’han donat a conèixer en la presentació de l’Informe de la BioRegió de Catalunya 2022, que impulsa Biocat des de 2009, i que aquest any ha comptat amb la col·laboració d'ACCIÓ, CataloniaBio & HealthTech, Farmaindustria i Fenin, així com de les empreses Amgen, ESTEVE, Almirall i Alira Health.

A banda, les empreses han continuat aixecant capital, com ha estat el cas d’Innitius, la femtech basca amb oficines a Barcelona i ex participant del programa d’acceleració de Biocat  CRAASH Barcelona, que ha tancat una nova ronda de finançament de 1,8 milions d’euros, o la biotec ZYMVOL, qui ha obtingut 1,3 milions d’euros en la seva primera ronda de finançament privat, liderada pel fons de capital risc francès Elaia Partners. També Aimentia, la solució digital per tractar la salut mental, que ha captat 500.000 euros. Pel que fa a crowdequity, Tensormedical –també ex participant de CRAASH Barcelona- ha aixecat 750.000 euros mitjançant la plataforma Capital Cell. De fet, aquest mes, el programa d’acceleració de Biocat ha celebrat el seu cinquè aniversari envoltat d’ex particiapants, professorat i mentors. 

Pel que fa als fons d’inversió especialitzats amb seu a Barcelona, Ysios Capital ha anunciat la sortida a borsa la companyia participada Mineralys Therapeutics, que es converteix en l’octava participada del fons d’inversió que surt al Nasdaq. També ha anunciat novetats Asabys, qui ha donat a conèixer un nou fons d’inversió de 100 milions d'euros, que li permetrà invertir en 12-15 companyies.

En aquest apartat també volem destacar algunes de les novetats que han donat a conèixer les startups al llarg d’aquest febrer. Per exemple, Dedalus ubicarà el seu centre d’innovació al Barcelona Health Hub, i Mediktor, qui ha rebut el marcatge CE pel seu programari d'imatge mèdica, Methinks Stroke Suite, després d'un any de desenvolupament important. Aquestes i altres digital health presentaran novetats i productes al 4YFN 2023, on més de 40 empreses i entitats catalanes de l’àmbit de la salut hi participaran. L’esdeveniment, que tindrà lloc del 27 de febrer al 2 de març, posiciona Barcelona com a referent internacional en emprenedoria digital.


Nous tractament de l’ictus i altres novetats en recerca

L’ictus ha estat el protagonista en recerca d’aquest mes a la BioRegió. A principis de febrer coneixíem que un assaig clínic liderat per l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona obtenia resultats positius en la reducció de mortalitat en ictus isquèmic amb l'administració d'un nou fàrmac en combinació amb l'habitual tractament endovascular, alhora que, a finals de mes, s’anunciava l’eficàcia d’àcid úric per a l’ictus isquèmic en un assaig preclínic amb participació d’un investigador de l’Hospital Clínic de Barcelona i de l’startup FreeOx. Amb aquest avenç, la companyia es posiciona en una situació rellevant per a la validació clínica de l'Ox-01 en un proper assaig clínic en pacients amb ictus tractats amb trombectomia. 

Pel que fa a tractaments infantils, un estudi realitzat en aquest darrer hospital ha conclòs que la teràpia amb gossos redueix un 75 % les crisis de salut mental en menors. També l’Hospital de la Vall d’Hebron ha fet públic que elaborarà amb una impressora 3D medicaments per a infants. D’aquesta manera serà el primer medicament 3D pediàtric de tota Europa. 

En quant a noves infraestructures hospitalàries, l’Hospital Sant Joan de Déu i Atrys Health han inaugurat un nou servei de medicina nuclear i Dexeus ha obert un centre de salut de la dona a l'Hospital Universitari General de Catalunya

Per a continuar transformant el coneixement científic en innovacions que generen valor i impacte en la societat, la Fundació ”la Caixa” ha tornat a llançar un nou programa d’ajuts a la innovació en biomedicina i salut de fins a 5 milions d’euros, a la qual es podran presentar candidatures del 13 de febrer al 30 de març. 

A banda, febrer és un mes amb dues dates importants al calendari: per una banda, se celebra el Dia Mundial del Càncer (4 de febrer) i, per l’altra, el Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència (11 de febrer). En aquest sentit, Biocat, en la seva aposta per l’equitat de gènere en recerca i innovació, s’ha adherit a la Carta Hipàtia d’Alexandria, un document on es recullen dotze punts principals per revertir la situació de desigualtat de gènere en recerca i innovació a Catalunya.


Impress entra al mercat britànic amb l’adquisició d’una tercera companyia i nous nomenaments

Impress ha comprat la britànica Diamond Whites per 30 milions d’euros. Amb aquesta operació, la scaleup catalana aterrarà en unes 60 ciutats del Regne Unit sota la marca de Diamond Whites. Amb aquesta ja són tres empreses que Impress ha adquirit: l’any passat va adquirir la xarxa de clíniques Orthos i, a l’estiu, va entrar als EUA amb Uniform Teeth. 

Almirall deixa enrere les pèrdues pels medicaments dermatològics i ha presentat resultats positius el 2022 amb uns beneficis de 4,3 milions d’euros. Però, tot i les bones notícies que ens té acostumat el sector, sovint hi ha d’altres que no celebrem amb intensitat, com és el pla d'estalvi de costos que vol executar Grifols per reduir en 400 milions anuals la despesa, on s’inclou l'acomiadament de 2.300 empleats, la gran majoria als Estats Units i un centenar a Espanya.

Per no acabar aquest apartat amb un sabor agredolç, volem felicitar el Dr. Joan Comella pel seu nou nomenament com a director de l'Institut de Recerca Sant Joan de Déu, així com al nou director general d’EIT Health Jean-Marc Bourez. 

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.