Vés al contingut

L’aposta internacional per Barcelona

El 4YFN, on Biocat ha coordinat un startup corner, ha tornat a refermar la posició de Barcelona com a ciutat referent en emprenedoria tecnològica i digital, superant les expectatives en nombre d’expositors i visitants. Spoiler: donades les xifres, ja es parla d’una ampliació per a l’any vinent amb un pavelló dedicat exclusivament a la salut.

Fora del 4YFN, els titulars també segueixen ratificant l’aposta de les empreses internacionals per la BioRegió de Catalunya. AstraZeneca crearà a Barcelona un gran hub d'R+D de noves teràpies, que suposarà uns 800 milions d’euros d’inversió i la creació de 1.000 llocs de treball. Una altra gran farma, Sanofi, estrena noves oficines a Barcelona: hi treballaran 800 persones i hi instal·larà la seva unitat de gestió financera i subministres global. També aposta per la capital catalana Teladoc Health: contractarà 60 persones més a Barcelona per instal·lar-hi el seu primer Hub Digital a Europa. Per la seva banda, la suïssa Siegfred ha invertit 15 milions d’euros en un centre de desenvolupament de productes farmacèutics a Barberà del Vallès.
 

Resultats i operacions corporatives 

Les empreses presenten aquests dies els seus resultats de 2022. Grifols va obtenir el 2022 uns ingressos rècord: 6.064 milions d’euros, un 12,4% més que l’any anterior. L’empresa d’hemoderivats segueix avançant en operacions corporatives i ha pagat més de 130 milions d’euros per prendre el control d’Access Biologicals, on ja tenia un 49% de participació, i ha signat un acord de col·laboració i llicència amb Selagine per desenvolupar un col·liri que tracta l'ull sec. Per contra, Grifols estudia vendre la seva participació a Shangai Raas, a la companyia líder de la Xina en la comercialització de productes plasmàtics.

També presenta creixement de dues xifres Reig Jofre, que va tancar 2022 amb uns ingressos de 271 milions d’euros, un 15% més que l’exercici anterior. La farmacèutica ja no fabrica vacunes del Covid per a Janssen i ara té el seu focus en els biosimilars.

Werfen ha completat l'adquisició, ja anunciada al novembre, de l’empresa nord-americana del sector de diagnòstic in vitro Immucor. Es tracta de l'adquisició més gran de la història per al grup català, per uns 2.000 milions de dòlars.

Almirall continua creixent i preveu obrir aquest 2023 noves filials a Suècia i Noruega, mercats clau per al seu negoci dermatològic. A casa nostra, Almirall obre les portes del seu centre d’R+D a ZeClinics: la biotecnológica especialitzada en el peix zebra podrà aprofitar les instal·lacions de la farmacèutica per accelerar el descobriment de fàrmacs. Un altre exemple de col·laboració entre farma i biotec: Gebro Pharma i la HumanITcare han signat un acord per llançar una solució de monitorització de paràmetres de pacients d'asma.

Per la seva banda, DevsHealth ha anunciat una col·laboració amb la Fundació per la Recerca en Malalties Oblidades per desenvolupar mitjançant intel·ligència artificial tractaments accessibles per a malalties transmeses per mosquits, com ara el dengue, la infecció per zika, la febre del Nil occidental o l’encefalitis japonesa.
 

Avenços en el ‘pipeline’

Aquest mes hem llegit avenços en el pipeline de la BioRegió. La vacuna d’Hipra contra la Covid-19 ha superat l'avaluació de l'EMA i avança en el camí cap a la seva comercialització.

Una altra vacuna que avança: AELIX Therapeutics ha presentat resultats positius de l'assaig clínic de fase IIa de la seva vacuna terapèutica contra el VIH en combinació amb un immunomodulador. 

Bones notícies també a Methinks, que ha rebut l’aprovació europea per comercialitzar el seu software que utilitza intel·ligència artificial per detectar qualsevol tipus d’ictus amb un simple TAC: l’empresa preveu demanar a l’estiu l’aprovació de la FDA i captar finançament per començar a facturar i créixer el 2023.
 

Inversions empresarials

Asabys Partners i Werfen lideren una ronda de 17 milions d’euros a DeepUll, empresa creada el 2020 que desenvolupa solucions de diagnòstic per a la detecció precoç de la sèpsia i altres infeccions agudes. És la primera operació que fa Asabys amb el seu nou fons SAHII II. Asabys participa també en Nuage Therapeutics, on CDTI Innovación ha anunciat una aportació de 450.000 euros.

Loop Diagnostics busca tancar una ronda de 3 milions d’euros per completar la industrialització del seu test ràpid de diagnòstic de la sepsis: ja ha aixecat 2,5 milions d’euros entre fons Next Generation i Cardiolink i ha obert una campanya de crowdequity en Capital Cell per captar 500.000 euros més. Loop Diagnostics és una de les startups sorgides del programa d·HEALTH Barcelona impulsat per Biocat.

L’empresa de serveis d’atenció domiciliària per a la gent gran Qida ha tancat la major ronda d’inversió del segment sènior, de 18 milions d’euros en una operació que dona entrada a Kibo Ventures com a soci minoritari de l’empresa.

I una bona notícia per a les empreses en procés de finançament: AltamarCAM ha llençat ACP Aliath Bioventures II FCR, el seu segon fons especialitzat en el sector salut, després d’Alta Life Sciences Spain I.
 

Novetats en recerca i oportunitats per als investigadors

La Universitat de Barcelona ha presentat un aparell pioner de ressonància magnètica nuclear de molt alt camp, el primer a Europa i segon al món. Situat al Parc Científic de Barcelona i obert a tota la comunitat científica, serà una eina clau per a la medicina de precisió.

L'assaig clínic de fase II CALYPSO,  en què participa el Vall d'Hebron Institut d'Oncologia, ha mostrat resultats prometedors per a una combinació de fàrmacs en pacients amb càncer renal papil·lar avançat amb alteracions al gen ME: els resultats han estat publicats a Journal of Clinical Oncology. Vall d’Hebron també ha inclòs el primer pacient en un estudi pioner en l’ús de la teràpia CAR-T per al lupus, un assaig clínic internacional de fase Ib/IIa impulsat per Novartis.

Un tipus de proteïna anomenada Cianovirina-N podria frenar la transmissió de les noves variants del SARS-CoV-2, especialment les Delta i Òmicron: així ho demostra una recerca d'investigadors d'Estats Units, Brasil, l'IrsiCaixa, l’IRBLleida i la UdL.

Per la seva banda, l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona Dr. Josep Trueta (IDIBGI) participa en una investigació europea per optimitzar l’ús de medicaments antidepressius en persones diagnosticades amb depressió major.

Lluny de les nostres fronteres però també liderat per talent de la BioRegió, un estudi dirigit per l'oncòleg barceloní Antoni Ribas a la Universitat de Califòrnia en Los Àngeles mostra que la inmunoterapia del càncer és més eficaç si es dona abans de la cirurgia: ha estat publicat a New England Journal of Medicine.

Parlem ara d’oportunitats per als investigadors. Gilead i Esade han posat en marxa un nou hub d'innovació que, sota el nom Visionarium, vol promoure la investigació i l'emprenedoria en salut. La primera convocatòria, oberta fins a l’1 d’octubre, busca projectes de recerca en VIH.

La salut sexual i reproductiva centrarà per primer cop La Marató d’enguany, que se celebrarà el proper 17 de desembre. Pel que fa a la passada edició, més de 400 equips de recerca en salut cardiovascular opten a rebre fons de La Marató 2022.

Un altre clàssic entre els investigadors: la Fundació La Caixa ha lliurat 105 noves beques de doctorat i postdoctorat a joves investigadors espanyols i estrangers perquè facin els seus projectes a universitats i centres d'Espanya i Portugal.
 

Ciberatac i rànquing d’hospitals

Una notícia negativa ha centrat aquest mes tots els ulls sobre l’Hospital Clínic, arran d’un greu cibertacac que ha afectat de forma important l’activitat del centre i que en el moment d’escriure aquestes línies ja estava en procés de recuperació.

Newsweek ha publicat el rànquing World’s Best Hospitals, elaborat per la revista en col·laboració amb Statista a partir de les recomanacions de professionals mèdics, resultats d’enquestes a pacients i principals indicadors de rendiment mèdic.  Precisament l’Hospital Clínic hi apareix com a segon millor hospital d’Espanya, i Vall d’Hebron en la 5a posició.

L’Hospital de Bellvitge ha inaugurat una unitat dedicada en exclusiva a preparar el pacient quirúrgic, dissenyada mitjançant la metodologia de gestió per processos Lean. D’altra banda, Salut destinarà 48 milions d'euros a l'ampliació i reforma dels hospitals del Consorci Sanitari Alt Penedès-Garraf.
 

Premis i nomenaments

Sycai Medical, assistent mèdic que ajuda els radiòlegs a detectar lesions quístiques pancreàtiques, ha estat guardonat amb el Premi Emprende XXI impulsats per CaixaBank.

I tanquem aquest resum mensual parlant de nomenaments. Noves cares al Departament de Recerca i Universitats: Laia Arnal Arasa, fins ara directora de desenvolupament de negoci al VHIR, és la nova directora general de Societat del Coneixement, Transferència i Territori al Govern de la Generalitat, i Laura Román Martín ha estat nomenada secretària general del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC).

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.