Vés al contingut

Destacades rondes al sector biotec i augment dels fons disponibles

Aquest mes de juliol, s’han tancat dues de les rondes més importants de l’any al sector biotec. IMIDomics, spin-off de la Vall d'Hebron, ha tancat una ronda de finançament de 16,5 milions de dòlars i, l’empresa catalana VEnvirotech, que utilitza bacteris per transformar els residus orgànics en plàstic biodegradable, ha captat 11 milions d’euros. A la primera, aquest finançament li permetrà accelerar la identificació de noves dianes terapèutiques i el desenvolupament de nous fàrmacs per a les malalties inflamatòries immunomediades (IMID), i a VEnvirotech, aquesta injecció de capital els hi permetrà escalar els projectes pilot que té en empreses com Nestlé, Calidad Pascual i Bon Àrea. 

Per altra banda, Groenlandia Tech, té intenció d’obrir una ronda de finançament  al gener o febrer de 2022 amb l'objectiu de créixer a escala internacional. De moment, l’startup de la BioRegió que desenvolupa solucions de traçabilitat i control de temperatura per a la logística sanitària, vol donar el salt comercial a centre i nord d'Europa després d’haver consolidat l’èxit nacional. També prepara una ronda de finançament l’spin-off Exheus amb la mirada posada en el mercat europeu. La companyia, que està especialitzada en la realització de test ARNm, ha ampliat la seva cartera de productes i ja té preparada la seva expansió per Espanya malgrat haver nascut fa només tres mesos.

Pel que fa als fons d’inversió, Asabys Partners ha anunciat que ha arribat als 86,4 milions d'euros en el seu primer fons de salut per centrar-se en projectes de les ciències de la vida, especialment de biofarma, solucions de teràpies digitals i medtec. Una altra fita a destacar és la de Capital Cell, que en només set mesos, ja està a punt de superar enguany el total dels fons que va captar l’any passat: 13,9 milions d’euros. La plataforma d’equity crowdfunding, té actualment cinc rondes en marxa, que aspiren a captar entre quatre i sis milions d’euros.

I en quan a la industria, Hipra preveu arrencar al mes d’agost la fase clínica de la vacuna que està desenvolupant contra la Covid-19 després de testar-la amb èxit enpreclínica contra les diferents variants del virus i Grifols ha anunciat que construirà una planta de producció de solucions intravenoses a Nigèria. Reig Jofre, guanyadora dels premis  Millor Empresa del 2020 organitzats per El Periodico, ha reforçat la seva inversió internacional al Regne Unit adquirint el 100% de la seva filial per consolidar-se al país.

Nou hub científic a Barcelona i recerca puntera a hospitals i centres de recerca 

Una fita rellevant ha estat l’acord entre la Fundació 'la Caixa' i l'Ajuntament de Barcelona per a la implementació de la CaixaResearch Institute, un nou centre de recerca a Barcelona impulsat per la Fundació 'la Caixa' dedicat a la salut i les ciències de la vida. Per la seva proximitat amb el CosmoCaixa, el conjunt formarà, als peus de Collserola, un nou hub científic que unirà investigació d'excel·lència internacional amb l'apropament de la ciència a la societat. La Fundació ”la Caixa” també ha anunciat el suport a 9 projectes seleccionats en la convocatòria CaixaResearch d’Investigació en Salut 2021 destinats a centres de recerca catalans. Es tracta de projectes biomèdics i d’investigació en salut d’excel·lència, en el marc d’un programa que ha triat un total de 30 projectes de centres de recerca i universitats d’Espanya i Portugal. La dotació total és de 22,1 milions d’euros. 

Com a fets destacables en recerca cal esmenar l’últim estudi publicat per investigadors de l’Hospital Clínic de Barcelona, els resultats del qual podria modificar el tractament de quimioteràpia en dones joves amb càncer de mama de baix risc per un tractament alternatiu amb injeccions durant cinc anys. Aquest mateix centre, juntament amb l’Hospital Sant Joan de Déu i el grup Medicina Fetal i Perinatal de l'IDIBAPS ha demostrat que les persones que han nascut amb baix pes presenten diferències en l'estructura i la funció de cor. Pel que fa a la investigació de la Covid-19 a Catalunya, l'Institut Universitari de Recerca en Atenció Primària Jordi Gol i Gurina (IDIAPJGol) ha anunciat que s’estan duent a terme diferents projectes de recerca relacionats amb la Covid-19 persistent i la farmacèutica multinacional catalana Hipra rebrà finançament de la Unió Europea per liderar un projecte de recerca sobre la Covid-19 i les seves variants.

En el marc hospitalari, l'Hospital Sant Joan de Déu Barcelona s’ha convertit en el primer hospital d'Espanya a disposar d'un centre de control on un equip de professionals accedeix i avalua en temps real un gran volum de dades claus sobre el funcionament de l'Hospital, amb l'objectiu de regular el flux de pacients i millorar la gestió hospitalària. L’Hospital Universitari de la Vall d’Hebron també ha aconseguit fer-se amb el reconeixement d’haver estat el primer hospital de l’Estat que disposa d’un robot de dispensació de medicaments destinat 100% als i a les pacients pediàtrics. El robot permet incrementar la seguretat del pacient i millorar la traçabilitat de cada envàs de medicaments. A més, aquest mateix centre ha estat notícia per haver realitzat el primer trasplantament de pulmons a l’Estat a un pacient post Covid-19.

Més facilitats per emprendre 

Després que al juny l’Ajuntament de Barcelona anunciés facilitats per emprendre a la ciutat, aquest mes ha estat el Govern d’Espanya qui ha donat el pas per millorar l’ecosistema d’startups, amb l’aprovació de l'avantprojecte de la Llei de Startups, una mesura que redueix els impostos, eleva les exempcions tributàries a les 'stock options' i crea un règim tributari especial per a "nòmades digitals”. 

En la mateixa línia, Barcelona es situa com a una de las tres ciutats més populars per a instal·lar una startup, per darrera de Londres i Berlin, segons l’Startup Heatmap Europe 2021, una mostra de l’aposta continuada de la ciutat per l’atracció de talent i la generació de coneixement. És així com Tech Barcelona (fins ara Barcelona Tech City) ha anunciat la creació de noves seus i hubs temàtics amb l’objectiu de tenir diferents Urban Tech Campus. L’únic que ja té ubicació és el de salut, que s’establirà a la Via Laietana i que s'espera que estigui a punt a finals del 2021 o principis del 2022.

Destaquem la creació d’una nova startup a la BioRegió aquest mes de juliol: Innervia Bioelectronics ha sorgit de aliança entre la farmacèutica Merck KGaA i InBrain Neuroelectronics. L’objectiu d’aquesta col·laboració és desenvolupar conjuntament la propera generació de teràpies del nervi vague bioelectrònic del grafè. També s’han anunciat novetats a dues empreses digitals de la BioRegió: LactApp i Social Diabetes. La primera ha estat seleccionada per un jurat d’experts en el sector de la innovació social, inversors i representats de UNICEF Espanya i ISDI, per generar impacte positiu per a nens, nenes i adolescents d’arreu del món. La segona ha signat un acord global d’associació i integració de dades amb Innovation Zed Ltd., el desenvolupador del nou dispositiu complement Insul Pen “InsulCheck CONNECT”, una nova aliança que els hi permetrà unir esforços per promoure i vendre els seus productes com un sistema integrat únic per millorar els resultats en salut de les persones amb diabetis. 

Biocat, en la seva aposta per promoure l’esperit emprenedor i contribuir al desenvolupament del talent de la BioRegió, ha llançat  Ignite·Health Barcelona, un nou programa híbrid de 4 mesos on els participants aprendran les claus per esdevenir emprenedors d’èxit al sector salut. Si t’interessa, el termini d’inscripció finalitza 27 d’agost!

Reconeixements i premis​

L'Institut d'Oncologia de la Vall d'Hebron (VHIO) ha estat acreditat pel Ministeri de Ciència i Innovació com a Centre d'Excel·lència Severo Ochoa, una distinció que reconeix als millors centres d'investigació d'Espanya i els garanteix un finançament estable d'un milió d'euros anuals durant quatre anys. Per altra banda, la directora infermera del Consorci Sanitari de l’Anoia ha estat guardonada amb el Premi Internacional de Catalunya 2021, juntament amb altres tres dones destacades en el camp de la medicina arrelades a diferents països europeus, que han tingut un paper decisiu en la lluita contra la Covid-19.

Un mes on hem conegut també els noms dels nous delegats i delegades de la conselleria de Salut i els gerents territorials, de quatre regions sanitàries del Servei Català de la Salut. 

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.