Vés al contingut

REDACCIÓ

El Barcelona Supercomputing Center-Centre Nacional de Supercomputació (BSC-CNS) ha triplicat la seva capacitat de càlcul gràcies a un nou sistema de Bull, basat en nodes bullx equipats amb processadors Intel i unitats de processament gràfic (GPU) de Nvidia.

Aquesta nova màquina dobla la capacitat de càlcul del superordinador MareNostrum, consumeix set vegades menys energia i ocupa un 13 cops menys espai. Gràcies a aquesta infraestructura, el consorci públic passa a ocupar la posició 90 del Top 500 mundial (fins ara estava a la 118).

L'equipament disposa d'acceleradors gràfics destinats a reforçar la recerca en models de programació, eines de desenvolupament i portabilitat d'aplicacions. A diferència del MareNostrum, la nova màquina del BSC-CNS és de propòsit específic i, malgrat que no pot ser utilitzada de forma genèrica, ofereix un rendiment òptim per a algunes aplicacions o programes.

El director associat del BSC-CNS, Francesc Subirada, ha explicat que les noves eines del centre "possibiliten la utilització òptima dels recursos de supercomputació, accelerant el rendiment d'aplicacions complexes i de gran impacte social, com l'anàlisi del genoma, imatges sísmiques o el disseny de nous materials".

El gerent de Nvidia, Sumit Gupta, assegura que "l'espectacular increment en el rendiment de les aplicacions gràcies a GPU està permetent als investigadors de diverses àrees científiques augmentar el ritme de les seves investigacions".

Aquest clúster formarà part de la Xarxa Espanyola de Supercomputació (RES) i permetrà als científics espanyols accedir a més recursos de supercomputació mitjançant l'actual comitè d'accés.

Especificacions tècniques

Etiquetes:
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.