Vés al contingut

REDACCIÓ

Es coneix des de fa temps que l’existència de mutacions al gen BRCA1 poden causar càncer de mama en un 80% dels casos i càncer d’ovari en un 54%. Tot i que aquest gen també està relacionat amb altres tipus de càncer, la seva gran especificitat per al càncer de mama ha despertat un gran interès entre la comunitat científica i mèdica.

Una de les hipòtesis més acceptades per explicar aquesta especificitat de BRAC1 per desenvolupar càncer en teixits amb gran acció d’hormones femenines, és el paper del gen en la regulació de l’activitat d’aquestes hormones.

Els investigadors del Centre de Regulació Genòmica (CRG) de Barcelona, Miguel Beato i Verónica Calvo, descriuen en un treball publicat a la revista Cancer Research, el paper de BRCA1 en relació a una de les dues hormones femenines: la progesterona. El seu treball demostra que BRCA1 té un paper crucial en el control de receptors de progesterona que es troben a les cèl·lules.

“Quan el gen BRCA1 està mutat i no s’expressa bé, la cèl·lula té més receptors per progesterona i augmenta el seu efecte sobre la proliferació cel·lular”, explica Miguel Beato, responsable del treball i director del CRG. “Sabíem que aquest gen tenia un paper important en el càncer de mama, però ara sabem quin és un dels mecanismes que utilitza”, afegeix Beato.

BRCA1 actua a dos nivells, primer, sobre la quantitat de receptor de progesterona que es troba a les cèl·lules i segon, pel control de l’expressió dels gens de progesterona.

Aquests descobriments posen de manifiest la relació directa entre un excés en els efectes cel·lulars de progesterona i el risc de desenvolupar càncer de mama. Conèixer el mecanisme d’acció del gen BRCA1 permet comprendre la seva importància en el desenvolupament del càncer de mama i ajudarà a dissenyar millors teràpies que actuïn directament sobre les molècules implicades.

A més, el treball de Miguel Beato i Verónica Calvo també pot tenir influència a nivell de prevenció del càncer. De la mateixa manera que en demostrar la relació directa entre els nivells d’estrogens i el risc de desenvolupar càncer de mama es van modificar els mètodes anticonceptius hormonals, potser les aportacions d’aquests investigadors sobre el paper de la progesterona també provocaran nous canvis en la prescripció de tractaments anticonceptius.

Treball de referència: BRCA1 Counteracts Progesterone Action by Ubiquitination Leading to Progesterone Receptor Degradation and Epigenetic Silencing of Target Promoters. Autors: Verónica Calvo and Miguel Beato. Publicat a Cancer Research (2011), doi: 10.1158/0008-5472.CAN-10-3670.

Etiquetes:
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.