Vés al contingut

REDACCIÓ

Cultura Innovadora i Científica, una societat del Grup Universitat de Barcelona dedicada a la gestió de participacions en spin-off, ha signat un contracte de llicència amb  ImmunNovative Developments de dues sol·licituds de patent relacionades amb l’ús de proteïnes recombinants humanes per al tractament de malalties infeccioses i processos inflamatoris de base immunitària. Com a contraprestació per aquesta aportació, el Grup UB ha rebut una participació en l’accionariat.

ImmunNovative Developments, que està ubicada la bioincubadora del Parc Científic de Barcelona, va ser la primera finalista de l'última edició del premi BioEmprenedorXXI. Creada per l’investigador Dr. Francisco Lozano –coinventor d’aquestes dues sol·licituds de patent–, l'spin-off es dedica al desenvolupament de noves teràpies biològiques d’utilitat en sepsis i altres processos inflamatoris de base immunitària. El Dr. Francisco Lozano és professor titular del Departament de Biologia Cel·lular, Immunologia i Neurociències de la Facultat de Medicina de la UB i consultor sènior del Servei d’Immunologia de l’Hospital Clínic de Barcelona. 

La sepsis és una infecció molt greu desencadenada en la majoria de casos per bacteris, que provoca una resposta inflamatòria sistèmica. Quan està associada a fallida multiorgànica es parla de sepsis severa i xoc sèptic, que representen la causa de mort més comuna en Unitats de Cures Intensives (UCIs).

L’impacte socioeconòmic de la sepsis, a nivell estatal, suposa un cost de 345 milions d'euros per l’Administració. Aquesta és la principal despesa del sistema sanitari, molt per sobre de la segona en el rànquing, l’infart de miocardi, amb un cost de 80 milions d'euros. El 25% dels pacients ingressats en UCIs tenen sepsis i estan una mitjana de 30 dies a l'hospital.

La sepsis és una necessitat mèdica clarament no coberta, segons fonts de Cultura Innovadora i Científica de la UB. Hi ha serioses dificultats en el correcte diagnòstic a temps de la sepsis. L’arsenal terapèutic actual contra la sepsis inclou antibiòtics, mesures convencionals de suport i proteïna C reactiva (Xigris®); malgrat això, la seva eficàcia és limitada. S’espera que els nous productes que està desenvolupant ImmunNovative Developments siguin una millor alternativa, ja que tenen un ampli espectre d’acció antimicrobià, no desenvolupen resistències i han mostrat uns resultats molt esperançadors en models animals.

Les proves de concepte que demostren l’eficàcia in vivo d’aquestes proteïnes recombinants humanes s’han pogut realitzar a través de diferents ajuts, entre ells, l’ajut VALTEC d’ACC1Ó i el Programa de Projectes de Valorització del Banc Santander-UB  que gestiona la Fundació Bosch i Gimpera.

Cultura Innovadora i Científica de la Universitat de Barcelona es va crear el 2003 i té participacions a Enantia, Genmedica Therapeutics, Biocontrol Technologies i Neurotech Pharma.  L’objectiu és facilitar la creació d’empreses de base tecnològica, obtenint un retorn econòmic i social, i la creació de llocs de treball altament qualificats.

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.