Vés al contingut

L’Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona) ha anunciat la creació del MetCentre, una supraestructura de recerca interdisciplinària per estudiar el problema concret de la metàstasi, que és responsable del 90% de les morts per càncer. El MetCentre tindrà com a coordinador el reputat científic en el camp de la recerca bàsica oncològica, Joan Massagué. L’anunci del MetCentre es va fer durant la visita del president de la Generalitat de Catalunya a les instal·lacions de l’IRB Barcelona, ubicades al Parc Científic de Barcelona (PCB), el dia 17 de juliol.

L’equip d’experts i tecnologies que convergeixen a l’IRB Barcelona fan que sigui un viver adequat per abordar problemes complexos de càncer i metàstasi. El centre ha assolit la maduresa necessària per construir al voltant del Laboratori de Metàstasi un programa transversal amb grups de recerca en química, biofísica i computació del propi institut, que treballaran amb experts clínics d’altres centres de recerca de l’àrea de Barcelona. Ben aviat es posaran en marxa projectes de recerca com el de Metàstasi del Càncer de Mama, recolzat per la Fundación BBVA. En una primera fase hi intervindran els investigadors Joan Massagué, Eduard Batlle, Elena Sancho, Roger Gomis, Modesto Orozco i Patrick Aloy.

Els membres de l’IRB Barcelona també han iniciat col·laboracions amb l’Hospital Clínic-Idibaps, la Vall d’Hebron-VHIO i l’Hospital del Mar, i han establert acords estratègics amb el Barcelona Supercomputing Center, entitat que gestiona el SuperComputador MareNostrum.

Un futur ambiciós

L’IRB Barcelona és un centre públic dedicat a la recerca biomèdica d’excel·lència bàsica i aplicada on convergeixen en un triangle únic la biologia, la química i la biologia estructural i computacional. Hi treballen 430 persones provinents de 35 països i la recerca s’estructura al voltant de 28 grups de recerca integrats en cinc programes complementaris.

La recerca a l’IRB Barcelona té un focus especial en càncer, però alhora s’hi desenvolupen projectes punters sobre malalties de gran incidència com la diabetis i l’obesitat, malalties neurodegeneratives i malalties infeccioses, i també estudis sobre patologies que es troben dins l’apartat de malalties rares.

Amb l’ampliació del PCB, l’IRB Barcelona té previst créixer fins a assolir el 2014, una massa crítica de 700 membres, 40 grups de recerca i 10 plataformes científiques. El creixement de l’institut ha de permetre assumir projectes de gran complexitat i ambició que requereixen disciplines i experteses complementàries i tecnologies punteres, com ara el programa MetCentre que s’ha presentat.

Etiquetes:
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.