Vés al contingut

REDACCIÓ

El Ministeri de Ciència i Innovació (MICINN) ha llançat el subprograma de Suport a Centres i Unitats d'Excel·lència Severo Ochoa (BOE, 15 d'abril de 2011) per promoure la recerca d'excel·lència que es realitza a l'Estat espanyol en departaments o instituts universitaris, fundacions, i centres, instituts i unitats dels organismes públics. Les sol·licituds es podran enviar del dia 25 d'abril al 16 de maig de 2011.

El rerefons és enfortir el desenvolupament de capacitats estratègiques de recerca dels centres ja existents que compleixin amb els requisits d'excel·lència per avaluació de resultats incidint, no només en la capacitat d'execució i organització de la recerca, sinó també en l'estratègia d'incorporació, captació i mobilització de recursos humans, en la projecció i col·laboració internacional i en la divulgació del coneixement generat a la societat.

L'acreditació com a centre o unitat d'excel·lència Severo Ochoa tindrà una validesa de quatre anys. Els centres seleccionats podran obtenir una subvenció econòmica d'un milió d'euros anuals —es concediran un màxim de deu ajuts l'any—, facilitats d'accés a altres convocatòries competitives, accés preferent a les grans instal·lacions de recerca, flexibilitat en la contractació de personal (científics i tecnòlegs) i un reconeixement científic que els donarà una visibilitat preferent en l'obtenció d'ajuts de mecenatge.

Al cap dels quatre anys, una vegada completada una llista màxima de 40 centres, els beneficiaris que vulguin renovar la seva acreditació hauran de competir una altra vegada amb els nous aspirants a entrar al programa.

Les sol·licituds s'agrupen al voltant d'aquestes àrees:

  • Ciències de la vida
  • Matemàtiques, ciències experimentals i enginyeries
  • Ciències humanes i socials

Requisits per a les candidatures

Les acreditacions només es podran aconseguir superant estàndards molt exigents de qualitat de la producció científica, de formació i atracció de talent internacional.

Els centres o unitats hauran de tenir un director científic amb una projecció internacional reconeguda i experiència en la direcció i gestió de la recerca. A més, hauran de demostrar un lideratge consolidat en les àrees científiques a les quals pertanyen les activitats de recerca avaluades.

Les candidatures hauran de presentar una llista de deu investigadors vinculats contractualment al centre i acreditar que en els últims cinc anys (2005-2009) han tingut una producció científica de qualitat, amb un impacte mitjà superior en un 50% a la mitjana mundial en la seva àrea. El factor d'impacte és un criteri internacionalment reconegut com a indicador de la recerca d'excel·lència.

La primera fase de selecció avaluarà la memòria científica del centre o unitat en els últims cinc anys. Superada aquesta fase, els candidats hauran de presentar un programa de recerca que contribueixi al desenvolupament de capacitats estratègiques i a la millora del seu posicionament internacional reflectit en la producció científica d'alt nivell.

La sol·licitud inclourà un programa de recursos humans (formació, mobilitat, captació i promoció) i un pla d'avaluació i seguiment en el qual s'estableixin els objectius a assolir durant els quatre anys d'acreditació.

Òrgans d'avaluació

L'avaluació de les candidatures la realitzarà un comitè científic per a cadascuna de les àrees temàtiques d'accés. Cada comitè tindrà un mínim de vuit membres, tots ells científics de reconegut prestigi internacional nomenats per la Comissió Gestora Severo Ochoa.

Convocatòria (Inici: 25/4/2011 - Finalització: 16/5/2011)

Etiquetes:
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.