Vés al contingut

Una nova unitat mixta creada pel Parc Científic de Barcelona i la farmacèutica Esteve treballarà en la síntesi de noves molècules amb propietats analgèsiques pel tractament del dolor crònic. Codirigida per les doctores Carmen Almansa, directora de Química d’Esteve, i Míriam Royo, cap de la Plataforma de Química Combinatòria del PCB, la unitat estarà ubicada al Parc Científic de Barcelona.

Aquesta unitat se centrarà en el disseny i síntesi de nous compostos dirigits a dianes terapèutiques innovadores per desenvolupar tractaments eficaços contra el dolor crònic, una de les necessitats mèdiques no cobertes més freqüents a Europa i que és ara mateix una prioritat sanitària del Pla de Salut de Catalunya.

Es calcula que actualment un de cada cinc europeus pateix dolor crònic, però en moltes ocasions el tractament només aporta una millora parcial. L’objectiu d’Esteve i el PCB és oferir un tractament amb menys efectes secundaris i una eficàcia superior al 40%.

Per fer-ho, la nova unitat mixta s’ajudarà de les eines punteres disponibles en ambdós centres i dels nous estudis en química mèdica per veure com interaccionen diferents molècules amb dianes innovadores. L’objectiu no és tant trobar un compost selectiu per una diana sinó saber quines dianes són rellevants per a cada tractament, segons explica a El Mundo el director de Descobriment de Fàrmacs i Desenvolupament Preclínic d’Esteve, el doctor José Miguel Vela.

Des que van començar a col·laborar ambdues entitats el 2003 (amb l’establiment dels primers laboratoris de la farmacèutica al PCB), Esteve ha anat enfortint els lligams amb el Parc i el 2012 hi va establir el seu Centre de Descobriment de Fàrmacs i Desenvolupament Preclínic al nou Edifici Clúster, en unes instal·lacions de primer nivell amb més de 2.300 metres quadrats.

Esteve té altres unitats mixtes a la Universitat de Santiago de Compostela i la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona que són un element essencial de la seva estratègia d'R+D.

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.