Vés al contingut

La Cambra de Comerç de Barcelona ha presentat el Pla d’Acció Internacional 2009 (PAI), el dia 14 de gener de 2009. El PAI recull les línies estratègiques i els serveis de suport a les empreses catalanes per al seu procés d'internacionalització, donant especial rellevància als sectors més innovadors com la biotecnologia, en part com a resposta a les necessitats que planteja la present conjuntura econòmica.

Actualment, el principal problema amb el qual es troben les empreses és la falta de liquiditat. Molts dels ajuts destinats a la internacionalització no acaben d’arribar o arriben massa tard. És per això, que des de la Cambra de Comerç de Barcelona es demana la cessió de la gestió dels ajuts a la internacionalització amb l’objectiu de garantir un termini de cobrament no superior als 60 dies.

Per reduir el risc comercial en les exportacions, la Cambra ha inclòs en el PAI 2009 un acord amb la Companyia Espanyola d’Assegurances de Crèdit a l’Exportació (CESCE) a través del qual les pimes disposaran durant el 2009 de nous tipus d’assegurances adaptades a les seves necessitats i al context econòmic. L’objectiu és ampliar les cobertures i flexibilitzar les quotes de pagament de les empreses.

El nou pla també augmenta en un 15% les subvencions directes a les activitats empresarials a l’exterior i promou actuacions amb l’Administració per facilitar l’ajut destinat al finançament del circulant en operacions internacionals.

Així mateix, es demana la creació d’una guixeta internacional (“fast track”) que permeti atendre les necessitats i incidències internacionals de forma personalitzada. Per portar a terme aquest servei caldria digitalitzar els processos de documentació internacional ja que agilitzarien la concessió dels ajuts i la inscripció a les activitats d’internacionalització.

Una altra de les actuacions previstes és la signatura d’un acord amb la Companyia Espanyola de Finançament del Desenvolupament (COFIDES), amb la qual ja s’està treballant per augmentar el sostre de finançament per a la implantació a altres països i per reduir els condicionants.

L’any 2008 més de 6.000 empreses van participar en les accions del Pla d’Acció Internacional de les cambres catalanes. Es van realitzar accions comercials a més de 40 destinacions, que han generat una capacitat compradora i d’inversió superior als 2.000 milions d’euros.

Les accions del PAI persegueixen tres objectius per aquest any 2009: atraure a Barcelona poder d’inversió per valor de 5.000 milions d’euros a través de programes com el Barcelona Bridging Opportunites, en el qual hi participa activament Biocat; sensibilitzar un miler de noves empreses per incrementar la base exportadora i augmentar en un 15% les relacions comercials amb països emergents.

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.